startsida > Tips & Tricks > Frysa in bröd - på rätt sätt
print

Frysa in bröd - på rätt sätt

Att kasta ditt bröd för att hälften av limpan torkat är inte bara irriterande - det är himla onödigt. Frys ner brödet istället - vi visar dig hur!

Köpt för mycket bröd som du sedan behövt slänga en oförskämt stor del av? Du är inte ensam. Att alltid ha bröd tillgängligt i hushållet är smart: till frukost, ett snabbt mellanmål efter skolan eller för varma mackor med smält ost eller svampstuvning. Oavsett om du passar på att köpa hem extra limpor när det billigt, eller om du bakar en extra omgång där hemma - ta för vana att frysa ner en del, så att du kan tina upp en skiva eller två när du behöver. Att frysa ner bröd går hur bra som helst, så har du nytta av det längre och undviker svinn.

09. April 2020, 00:00

Vad du behöver för att frysa in bröd:

Infrysning av bröd - steg för steg:

1. Halvera brödet eller skär i skivor. 

Dela brödet beroende på hur mycket du vill frysa in eller hur mycket bröd du behöver efter upptining. Placera sedan i en lämplig Toppits® fryspåse. Både hela och halva bröd kan frysas, och enskilda skivor går givetvis lika bra. Skär brödet på det sätt så att du får plats med det i frysfacket: med en liten frys kan det oftast vara smart att skära brödet i skivor. 

2. Packa brödet lufttätt

Packa brödet och tryck ut överflödig luft ur påsen. Förslut påsen väl - brödet är nu klart för frysen!

3. Hållbarhet för bröd i frysen

Fryst bröd kan förvaras i upp till 6 månader. För att du inte ska glömma bort brödet, använd Toppits® Foodsaver-app, om du glömt bort brödet påminner appen dig när det är dags att äta brödet innan det är för sent. 

4. Tina och dela brödet

Ta ut hälften eller allt det frysta brödet från fryspåsen och låt det tina i rumstemperatur. Hur lång tid det tar varierar beroende på storlek och rumstemperatur, men som vägledning tar ett halvt bröd cirka 5 timmar. Om du vill, släng in brödet snabbt i ugnen. Fukta brödets yta med lite vatten för att få en bättre skorpa, och baka sedan brödet i ugnen vid 200° C i cirka 3-5 minuter. Smakar som nybakat! Frysta brödskivor kan tinas och värmas direkt upp i brödrosten. Många brödrostar har en "snöflingeknapp" för detta. Men, även med "normalrostning" blir brödskivan frasig och god. Om det förresten har bildats vita fläckar på de frysta brödskivorna är detta inte mögel, utanfrysta kristaller som försvinner i brödrosten.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Paprikan är inte bara vacker - den är också väldigt god! Vilken tur att den färgglada grönsaken är så lätt att frysa in.

Oavsett om du använder den som garnering, i en sallad eller i en smoothie - spenat är nyttigt OCH gott. Med våra tips och tricks kan du förvara den på bästa sätt och hålla den fräsch längre.

Extrapris på smör? Slå till! Du behöver inte använda hela biten direkt. Kanske blir det örtsmör över vid grillningen? Inga problem - frys in och använd senare.