startsida > Tips & Tricks > Frys in tofu, på rätt sätt
print

Frys in tofu, på rätt sätt

Fryst tofu håller inte bara längre, utan lämpar sig även bättre för marinad. Så här funkar det.

Att frysa in tofu och tina upp den igen är ett hemligt tips från det asiatiska köket. Varför? Under infrysningstiden utvidgar sig vattnet i sojaproduktens porer och ger en luftigare och lösare konsistens åt detta veganska köttalternativ. Det här är extra praktiskt, när du vill marinera den. Det gör att den suger åt sig mycket mer av marinaden.

07. Augusti 2022, 13:40

Frys in ett helt stycke tofu

Det finns inget som är så enkelt att frysa in som tofu. Det finns ändå några saker du bör tänka på:

  1. Lägg hela tofustycket i en SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning och se till att det förpackas lufttätt. Då förhindrar du att tofun torkar ut och slipper frysbränna.
  2. Låt tofun ligga i frysen i flera timmar. Den kommer få en gulnande färg, men det är helt normalt.
  3. Tina därefter upp tofun. Du kan tina upp den på flera olika sätt. Vi rekommenderar att du lägger den på en tallrik och tinar upp den i rumstemperatur. Ett annat alternativ, om du vill tina upp tofun snabbare, är att lägga fryspåsen med tofun i en skål med varmt vatten.

Frys in tofun i bitar

Du kan utan problem även frysa in tofun i färdigskurna tärningar. Det är extra praktiskt när du vill motverka matsvinnet och bara behöver små portioner av tofun under vardagen. Alltefter behov kan du senare ta ut den mängd du behöver för tillagningen - som räcker till en person eller till flera.

Tillaga upptinad tofu

Gillar du veganska soppor, grytor och curryrätter? Då är detta tips från det asiatiska köket definitivt värt att pröva. Den svampiga konsistensen gör nämligen att den upptinade tofun passar extra bra för såsrätter eller marinader, eftersom den suger åt sig vätskan riktigt bra.  Dessutom smakar marinerad tofu som du sedan steker fantastiskt gott.  Blanda t.ex. en favoritmarinad med sojasås som bas, ge den lite sting och låt sedan den upptinade tofun dra åt sig de härliga aromerna i några timmar. Vill du även frysa in andra livsmedel för att förlänga hållbarheten? Så här fryser du in färsk jäst och det här ska du tänka på när du fryser in spenat.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Spaghetti, fusilli eller penne - det är lätt att frysa in och förlänga hållbarheten på kokta pastasorter.

Vi har tagit fram tips på hur du bevarar färskheten på osten och vilka ostsorter som går bäst att frysa in.

Zucchini smakar toppen fylld, i soppor, wok eller som grönsaksspagetti: zoodles! Köpte du för mycket? Frys in!