startsida > Tips & Tricks > Frys in överbliven lök på rätt sätt – så här gör du
print

Frys in överbliven lök på rätt sätt – så här gör du

Har du hackat för mycket lök eller har du lök liggandes som börjar bli gammal? Frys in den! Det är både hållbart och praktiskt. Vi visar dig hur.

Lök: den oersättliga ingrediensen i väldigt många maträtter! För många rätter ger den den där speciella, kryddiga aromen som vi alla - eller i alla fall det flesta - gillar. Eftersom att vissa recept endast kräver en liten andel lök händer det ibland att alldeles för mycket av grönsaken går till spillo: när en lök väl har delats bör den användas ganska snart. Även odelade lökar mognar ibland för snabbt, så att de får slängas. Även hela lökar når ofta snabbare än önskat slutet på sin hållbarhet. Inte längre: frys in löken i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning så förlängs hållbarheten på lökresterna och de kan tinas upp och användas närhelst du behöver den.

25. Maj 2022, 16:03

Frysa in lök: Så här gör du

Det går snabbt och enkelt att frysa in lök: du kan frysa in löken rå eller blanchera den innan. Det viktiga är att inte frysa in löken hel eftersom att det då tar lång tid att både frysa in och tina upp den.

Så här fryser du in löken på rätt sätt:

Frysa in rå lök

  1. Ta bort skalet från din lök och skär löken så stor eller liten som du behöver den. Nedan beskriver vi lite närmare hur du rent praktiskt använder olika stora bitar av den infrysta löken.
  2. Lägg en bit bakplåtspapper på en ugnsplåt och sprid ut den skurna löken glest på plåten. Det gör det lättare att frysa in lökbitarna portionsvis.
  3. Lägg plåten med lökbitarna i frysen i en timme.
  4. Nästa steg är att lägga de frysta lökbitarna i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning.

    För att det senare ska bli enklare att ta ut lökbitarna som du behöver - och för att spara utrymme bland övriga frysta grönsaker i frysen - rekommenderar vi att du inte fyller påsen med för mycket innehåll så att den blir bulkig utan snarare platt. 
  5. Det som återstår är bara att noggrant försluta påsen och sedan lägger du den bara i frysen.

Och, du behöver inte oroa dig för den starka lukten av lök. Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning är helt täta och låter inga lukter sippra ut.

Skuren-gul-lok-i-safeloc-fryspase-fran-toppits

Frysa in blancherad lök

Det går utmärkt att frysa in lök som redan har blancherats - se bara till att du låter löken svalna innan du fryser in den i en SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning. Fick du sky över i stekpannan när du tillagade löken? Även denna kan du frysa in i en fryspåse. Tack vare de dubbla SafeLoc®-förslutningarna läcker det garanterat inte ut något från påsen.

Frysa in lök: 3 praktiska tips

För att det ska bli så praktiskt som möjligt att använda den frysta löken, kan du frysa in den i olika stora bitar:

  •  Små löktärningar för en snabb smakförhöjning

Fyll en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning med små löktärningar. De sätter smak på alla möjliga rätter. Små löktärningar är alltid användbara och passar lika bra i grönsakspannan som i köttfärs- och pastarätter.

  •  Stora lökbitar för fonder och såser

En annan påse med dubbelförslutning kan du fylla med större lökbitar. Skär löken, beroende på storleken, i fyra eller åtta delar. Dessa större lökbitar kan du alltid ta fram när du vill förhöja smaken på dina såser och fonder.

  •  Lökringar som toppings

Det sista tipset är att frysa in lökringar. Krispigt stekta eller friterade lökringar passar perfekt som toppings på sallader, kötträtter och annat gott.

Tina upp fryst lök: Det här ska du tänka på

Detta gäller för alla slags lökbitar du har fryst in: När du vill använda den frysta löken, kan du tack vare de integrerade SafeLoc®-förslutningarna och den praktiska öppningsfliken enkelt ta ut det du behöver ur din Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning. Bara att använda i grytan eller stekpannan. När du tinar upp den frysta löken är den inte längre så krispig som den var tidigare. Därför passar den upptinade löken till kokning och stekning, men är mindre lämplig att ätas rå. De frysta lökbitarna är hållbara i upp till ett år. Smarta tips och råd om hållbarhet för frysta matvaror hittar du i vår Foodsaver App.

Fler smarta tips om hur du förvarar dina matvaror, läckra recept och tips mot matsvinn hittar du här.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Vi har tagit fram tips på hur du bevarar färskheten på osten och vilka ostsorter som går bäst att frysa in.

Vi visar dig hur du i några få steg fryser in kycklingköttet rätt, så att du alltid har en bit redo när du blir sugen på en kycklingrätt.

Med dessa tre tips för överbliven mjölk som snart når sitt bäst före-datum slipper den värdefulla vätskan hamna i avloppet!