startsida > Tips & Tricks > Fruktiga, fräscha tips mot matsvinn
print

Fruktiga, fräscha tips mot matsvinn

Med våra tips slipper du slänga överbliven eller övermogen frukt

Färska, nyplockade bär, saftiga persikor, solmogna päron.. Sommaren ger oss en hel buffé av söta delikatesser direkt från naturen. Men, då värmen under sommarmånaderna påskyndar mognadsprocessen händer det då och då att övermogen frukt får slängas då den inte hinner njutas i tid. Med våra enkla tips slipper du kasta din frukt i soporna, och du kommer ha ett lager av frukt att njuta av - även efter sommaren. De flesta frukter håller sig nämligen fräscha djupfrysta upp till ett år, så länge du förvarar dem korrekt. Vi visar dig hur du kan frysa in frukt på rätt sätt för att underlätta din vardag och samtidigt även motverka matavfall.

14. Juli 2021, 08:15

Vilken frukt kan jag frysa in?

Innan du funderar på att frysa in din frukt så bör du tänka på att inte alla sorters frukter mår bra av att frysas in eller bli iskalla.

Denna frukt kan förvaras i frysen:

  • Stenfrukt: aprikoser, plommon, persikor, körsbär (kärna ur och strö eventuellt socker över precis innan du lägger in dem i frysen)
  • Bär: vinbär, hallon, jordgubbar
  • Frukt som innehåller mycket vatten, till exempel äpplen, får en mosig konsistens efter upptining. Detta kan du undvika genom att göra en puré och sedna portionera frukten innan infrysningen.  Tack vare den säkra SafeLoc®-dubbelförslutningen kan fruktpurén packas ned säkert och tillslutas om och om igen
  • Rabarber (så fryser du in rabarbern rätt)

• Bananer (skär eller mosa bananer och droppa citronsaft över, annars blir de bruna. Såhär gör du).

Denna frukt bör inte läggas in i frysen:

  • Druvor
  • Vattenmelon

Dessa sydfrukter tål inte låga temperaturer då de förlorar sin konsistens vid kyla.

Är du inte säker på om du kan frysa in din favoritmat? Fler praktiska tips på hur du kan frysa in enskilda frukt- och grönsakssorter hittar du i Foodsaver-appen.

Bra organiserat = snabbt tillagat

Glöm inget mer, släng inget mer! Ta dig några minuters tid till att lägga in frukten i Toppits® Foodsaver-app du fryser in den. Tack vare de koder du själv genererar via appen och sedan märker påsarna med kan du och din familj när som helst kolla i appen och se hur färska ingredienserna fortfarande är. Dessutom får du en automatisk påminnelse när det börjar bli hög tid att använda vissa matvaror. På så sätt använder du mat och livsmedel i tid, och undviker matsvinn. Toppits® Foodsaver-app är gratis, innehåller praktiska experttips och information om 500 olika matvaror och deras lagringstid i frysen. Mer info

Tips: För att göra tiden i köket ännu mer effektiv och tiden för njutning större kan du förportionera hela blandingar eller mixar av ingredienser för smoothies eller smoothiebowls, så behöver du senare endast tillsätta mjölk eller vatten i mixern. Så sparar du mycket arbete och tid vid nästa frukost eller mellanmål!

Det lönar sig att spara rester!

Blev det lite för mycket fruktsallad till den senaste picknicken? Finns det plommon över från bakningen? Istället för att kasta de små fruktresterna i soporna, kan du enkelt samla dem i en extra Toppits®-fryspåse för rester. Du kommer förvånas över hur snabbt dessa fylls med diverse rester och överbliven frukt och bär. Mixen kan du sedan använda till mousse eller smoothies - kanske hittar du en helt ny fantastisk smakkombination och ett nytt favoritrecept?

Sommartid är bärtid

Förgyll din sommar med ett varierande och brett förråd och lager av djupfrysta bär. Dessa passar inte bara väldigt väl som ingredienser i fruktigt fräscha sommardrinkar, utan även som topping i din frukostskål. För att bären inte ska mosas när de fryses in och för att de ska behålla sin form, finns ett enkelt trick: skölj bären ordentligt, sprid ut dem på en tallrik eller bricka och låt dem bli genomfrusna i frysen separerade innan du häller över dem i en passande SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning. Färdigt! När bären har blivit sorterade i fryspåsar med dubbelförslutning blir det mycket plats över, så att du även i det minsta frysfacket har tillräckligt med plats för några fruktiga bär.

Vill du få ännu fler praktiska och bra tips inför sommaren? Här får du veta hur du kan göra din nästa picknick ännu roligare och enklare.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Vinbär är egentligen en sommarfrukt – om du fryser in dem kan du hålla dem fräscha länge och äta dem när du vill.

Vad är i det närmaste ett måste på grillpartyt? Örtsmör såklart! Till grillade grönsaker, kött eller som pålägg på baguetten – vi visar dig hur du gör den här klassikern själv och fryser in den.

Vi har tagit fram tips på hur du bevarar färskheten på osten och vilka ostsorter som går bäst att frysa in.