startsida > Tips & Tricks > Det är lätt att frysa in pastaresterna
print

Det är lätt att frysa in pastaresterna

Spaghetti, fusilli eller penne - det är lätt att frysa in och förlänga hållbarheten på kokta pastasorter.

Det finns en ingrediens som vi alltid återkommer till i matlagningen: pasta! Vi älskar pasta i alla sorter och former och använder den i alla möjliga pastarätter. Vegetarisk pastapanna med pesto, den italienska klassikern spaghetti al pomodoro eller en lite mer ovanlig variant med fisk och kött – vad vi än lagar för rätt, hamnar det ofta för mycket pasta i kastrullen. Om du inte orkar äta upp all pasta som du kokade, kan du enkelt frysa in det som blir över. Vi ger dig tips om vad du bör tänka på:

02. Maj 2023, 14:47

Frysa kokt pasta: Så här gör du!

Det är inte alls svårt att frysa in pasta och dessutom är det ett fantastiskt bra sätt att spara tid. Och som ett extra plus, så minskar du även matsvinnet. Visst låter det oslagbart praktiskt? Det är det! Därför har vi tagit fram en översikt över hur du på smartaste sätt fryser in pastan och vad du bör tänka på:

 

1. Infrysning av olika pastasorter:

I grund och botten går det att frysa in alla pastasorter utan problem. ”Små” pastasorter som fusilli och penne är bäst att frysa in i sådana portioner, som motsvarar den mängd som du vanligtvis brukar äta. För detta ändamål passar t.ex. 1-literspåsen Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, som rymmer en större eller två mindre pastaportioner.

För långa pastasorter, som spaghetti och tagliatelle, är det bäst att portionera pastan i små nystan innan infrysningen.  Tack vare den återförslutningsbara SafeLoc®-förslutningen går det lätt att ta enstaka pastaportioner ur frysen när du tillagar dina rätter. 

 

2. Förberedelse inför infrysningen:

Vid infrysning av pasta är det bäst om pastan är kokt al dente, det vill säga att den fortfarande har tuggmotstånd. Den mjuknar då inte så snabbt vid senare tillagning och uppvärmning.

Börja med att låta den kokta pastan svalna lite och blanda den sedan med en skvätt matolja.  Då lösgör sig pastan lättare från varandra vid upptiningen. Sedan lägger du bara pastan i en SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning och försluter den lufttätt. Lägg in påsen i frysen, så har du alltid en portion av din favoritpasta till hands.

Det är viktigt att pressa ut så mycket luft som möjligt ur fryspåsen innan du försluter den och om du fryser in pastasåser, bör du alltid frysa in dem separat i en egen påse.

 

3. Upptining av pasta:

Låt helst pastan tina upp över natten i kylen och använd den sedan antingen kall i en pastasallad eller värm den i en stekpanna eller i mikron. Förkokt pasta kan utan problem förvaras i upp till ett halvår i frysen.

Tips: Om du snabbt lägger pastan i kokande saltvatten, smakar den som nykokt igen.

 

Vill du ha en överblick över ditt matförråd – även när du inte är hemma? Då kan du gratis ladda ner vår Toppits® Foodsaver® App! Tack vare appen vet du alltid vilka matvaror, hur stor mängd och hur länge de har legat i frysen. Dessutom skickar vår Foodsaver® App en påminnelse i god tid till dig om hållbarhetstiden för en fryst matvara börjar gå mot sitt slut och det är dags att förbruka den.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.

Extrapris på smör? Slå till! Du behöver inte använda hela biten direkt. Kanske blir det örtsmör över vid grillningen? Inga problem - frys in och använd senare.

Fryst tofu håller inte bara längre, utan lämpar sig även bättre för marinad. Så här funkar det.