startsida > Tips & Tricks > Det är lätt att frysa in broccoliresterna
print

Det är lätt att frysa in broccoliresterna

Så här bevarar du färskheten på den kokta broccolin i frysen.

Gillar du broccoli och behöver bara hälften av vad du har handlat för ditt goda wok-recept eller räcker det med några broccolibuketter som tillbehör till middagen? Vad gör man med broccolin som blir över? Just det – du fryser in den! Då minskar du inte bara matsvinnet utan kan även njuta av grönsaken utanför säsongen, samtidigt som alla viktiga vitaminer kvarstår. Vi har tagit fram praktiska tips åt dig om hur du lyckas med infrysningen, så att säsongsgrönsaken förblir oemotståndlig!

29. Maj 2023, 11:41

Frysa broccoli. Så här gör du!

Det är lätt att frysa in broccoli. Här är några tips om vad du ska tänka på:

 

1. Förberedelse:

Separera broccolibuketterna från stjälken med en kniv och skär sedan stjälken i ungefär 1 cm tjocka bitar. För att få bort smuts och skrumpna blad rekommenderar vi att du sköljer av broccolin hastigt i en sil.

 

2. Blanchering:

Innan du fryser in den förberedda broccolin, ska du blanchera den. Då
behåller den sin naturliga krispighet och blir inte mosig vid upptiningen. Lägg broccolibitarna i kokande vatten i ungefär tre minuter. Du stoppar kokprocessen genom att ta upp de blancherade grönsaksbitarna ur vattnet med en hålslev och lägga dem i en skål med kallt vatten.

Tips från proffsen:

Eftersom det är bäst att kyla av broccolin i isvatten, kan du gärna förbereda med att lägga några istärningar från Toppits® istärningspåsar i vattnet.

 

3. Infrysning:

Ta upp broccolin ur vattnet, låt den rinna av väl och lägg den sedan i en
Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning.
Förslut påsen tills en liten öppning återstår och tryck sedan försiktigt ut den kvarvarande luften ur påsen. Sedan trycker du till SafeLoc®-dubbelförslutningen helt och lägger in påsen i frysen.

Broccolin håller sig färsk i upp till 12 månader i fryst tillstånd.

 

4. Upptining:

Du kan tina upp broccolin i kylen eller i rumstemperatur och praktiskt använda den redan förkokta grönsaken i goda pastarätter eller i andra broccolirecept.

Om du har bråttom med matlagningen, kan du även tillreda broccolin när den fortfarande är fryst. Det är bara att tillsätta de frysta buketterna när du lagar mat med broccoli, eller varför inte i en gratäng, som du sedan skjuter in i ugnen.

Tips från proffsen:

Visste du, att du med bara några enkla handgrepp kan frysa in dina matvaror i ett vakuumliknande tillstånd? Du behöver bara en Toppits® fryspåse och slipper annan proffsig utrustning!

Fyll en stor skål eller din diskho med vatten. Lägg de förkokta broccolibuketterna i en fryspåse och tryck ner den under vattnet – inte så att vattnet tränger in, utan bara så långt ner att broccolin i påsen hamnar helt under vatten. Låt påsen vara öppen upptill, så att luften kan strömma ut.

Se till att hålla koll på öppningen, så att inget vatten kommer i påsen. Förslut sedan påsen strax ovanför broccolibuketterna med en förslutningsklämma. När du nu lyfter påsen ur vattnet är luften
utpressad och broccolin ser ut som om den är vakuumförpackad.
Förutom broccoli är det lätt att förlänga hållbarheten på en mängd andra grönsaks- och fruktsorter.

Gå in på vår webbplats och upptäck tips om hur du fryser in auberginer, kål och vinbär.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Bevara färskheten på plommonen: Med bara några få steg har du plommon liggande i frysen, redo att förtäras.

Visste du, att det går utmärkt att frysa ris? Vi visar dig steg för steg hur du fryser det kokta riset på rätt sätt, så att du alltid snabbt kan ta fram det för dina risrätter.

Hög energiboost i små doser