startsida > Tips & Tricks > Frysa in morötter - på rätt sätt
print

Frysa in morötter - på rätt sätt

Vår kära morot - rotfrukten som passar både för sött och salt. Förvara i skafferi eller kylskåp - och såklart går dem även bra att frysa in. Vi ger dig tips på hur!

Morötter är den färgglada grödan som är både billig och nyttig - och dessutom odlas den kring hörnet. Rotfrukten är en viktig gröda och vanligt förekommande i olika sorters recept - och den finns i de allra flesta kök. Den smakar gott kokt, ångad eller stekt; som soppa eller puré; i en krämig sås eller i en wok. Vilken tur att vår favoritbeta kan frysas in, och vara redo för användning närsomhelst.

12. Maj 2020, 14:48

Vad du behöver för att frysa in morötter:

Infrysning av morötter - steg för steg:

1. Rengör och skala morötter

Innan du fryser in morötterna, ska de rengöras, skalas och skäras i kuber, stavar eller slantar.

2. Blanchera morötter

Koka vatten i en kastrull och tillsätt de förberedda morötterna till det bubblande vattnet. Koka upp i 2 minuter. Ta sedan upp morötterna från vattnet med hjälp av en hålslev eller häll dem i en sil, och lägg dem sedan i en skål med mycket kallt vatten - helst med några isbitar i. Låt morötterna svalna i 1-2 minuter, skumma sedan av och låt dem torka på kökspapper. Den snabba kylningen ser till så att färg, smak och aromer samt den fasta strukturen hos morötterna bibehålls. Blanchering av morötter inaktiverar enzymer, och bidrar på så sätt till en förlängd hållbarhet i frysen.

3. Frys in morötter

    Lägg nu morötterna i en lämplig Toppits® fryspåse, tryck ut luften och försegla påsen lufttätt med en Toppits® frysklämma. Frys sedan in morötterna.

    4. Hållbarhet för morötter i frysen

    Frysta morötter kan förvaras i frysen i upp till 10 månader. För att du inte ska glömma bort dina frysta morötter finns Toppits® Foodsaver-app som påminner dig om de livsmedel du har stoppat i frysen. Och bäst av allt: de färdigskurna, frysta morötterna kan läggas direkt i kastrullen eller stekpannan där de tinas snabbt i din matlagning genom stekning, kokning eller sjudning.

    Frys in morötter med Toppits fryspåsar

    Rekommenderade produkter

    Mer inspiration

    Bakade bullar och färskt bröd utan lång jäsning - tack vare frysen

    Oavsett om du använder den som garnering, i en sallad eller i en smoothie - spenat är nyttigt OCH gott. Med våra tips och tricks kan du förvara den på bästa sätt och hålla den fräsch längre.

    Blev det färsk jäst över från senaste bakningen? Inga problem. Det är lätt att frysa in och tina upp jästen, så att du kan använda den nästa gång du ska baka. Vi visar dig hur du gör.