startsida > Tips & Tricks > Frysa in köttfärs - på rätt sätt
print

Frysa in köttfärs - på rätt sätt

Köttfärs kan givetvis frysas in för att hålla längre. Vårt tips berättar hur korrekt infrysning fungerar och hur länge fryst köttfärs håller sig fräsch.

Spaghetti Bolognese, köttbullar, köttfärslimpa, tacos eller grytor - för många av oss är köttfärs (eller ett vegetarisk alternativ) ett återkommande och vanligt livsmedel i vardagsmenyn. Det är därför varje frys bör innehålla i alla fall ett paket köttfärs, kycklingfärs eller sojafärs. När du fryser in köttfärs finns det en eller två grejer du måste tänka på, så att köttet inte förstörs. Såhär gör du!

11. Maj 2020, 15:32

Vad du behöver för att frysa in köttfärs:

Infrysning av köttfärs - steg för steg:

1. Tänk på kylkedjan

Malet kött ska alltid transporteras och förvaras svalt. Detta är särskilt viktigt om köttfärsen inte ska konsumeras direkt utan istället ska frysas. Malet kött bör frysas så färskt som möjligt - det vill säga så snabbt som möjligt efter att du köpt det. 

2. Dela upp köttfärsen

Portioner om 250 gram är perfekta för infrysning och räcker till många goda köttfärsrecept. Om du har ett speciellt recept i åtanke, dela efter den mängd som senare krävs. Så, när det är dags att tina upp köttet igen efter infrysning förkortas upptiningstiden och du ser till att inget kött slösas.

3. Platta till köttfärs

Lägg den mängd köttfärs du önskar i en lämplig Toppits®-fryspåse och platta till, dvs. forma till en platt kaka. För att fixa detta kan du exempelvis rulla över påsen med en kavel eller platta till påsen med händerna. Ju plattare köttfärsen är, desto snabbare går tiningen senare. Förformade "biffar" kan också frysas in. Så, har du köttfärsbiffar, eller hamburgare, färdiga när det är dags att slänga dem på grillen eller i stekpannan. Dra ut den överflödiga luften från påsen, och försegla SafeLoc®-påsen tätt. För våra vanliga Toppits®-fryspåsar använder vi en Toppits®-förslutningsklämma. Nu kan du vara säker på att köttfärsen ligger säkert i frysen.

4. Hållbarhet för köttfärs i frysen

  Fryst köttfärs, oavsett om det är magert eller fett, kan förvaras i upp till 3 månader. Efter upptining måste färsen stekas, grillas eller på annat sätt tillagas tillräckligt länge för att vara säker på att alla eventuella bakterier försvinner. Malet kött tinas med fördel i kylen - detta tar längre tid, men det är det säkraste sättet att tina det på. Om det bildas en massa vatten är det bara att hälla av detta. Tining i rumstemperatur eller i ett varmt vattenbad rekommenderas inte. För att se till så att ditt malda kött inte glöms bort i frysen, registrera det i Toppits® Foodsaver-app, så får du en påminnelse när det är dags att tina upp köttet och du kan använda det i din matlagning.

  Frys in köttfärs med Toppits fryspåsar

  Rekommenderade produkter

  Mer inspiration

  I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.

  Soulfood-grönsakssoppa – med bara några få handgrepp kan soppgrönsaker frysas in. Så kan du använda dem för att laga din favoritsoppa snabbt och enkelt.

  Bevara färskheten på plommonen: Med bara några få steg har du plommon liggande i frysen, redo att förtäras.