Är det hälsosamt att laga mat i aluminiumfolie?

Det är många rätter som tillagas i höga temperaturer inpackade i aluminiumfolie. Kan mat som har varit i kontakt med aluminiumfolie påverka hälsan? Att tillaga mat i aluminiumfolie är generellt säkert, men det finns en del saker du bör tänka på för att säkert kunna äta och njuta av mat som smidigt slagits in i aluminiumfolie.

Varsam tillagning och förvaring av mat

Fördelarna med, och användningsområdena för, aluminiumfolie i köket är många och varierade. Mat kan tillagas varsamt i aluminiumfolie: oavsett om det är fisk, kött eller grillade grönsaker - tack vare Toppits® aluminiumfolie tillagas rätter till perfektion medan många av de näringsämnen som skulle gå förlorade utan folien istället preserveras.

Aluminiumfolie passar också idealiskt för förvaring av mat: genom att täcka skålar med, eller packa in mat i, aluminiumfolie skyddas maten från att bli torr och en större andel näringsämnen bevaras. Maten hålls fräsch under en längre tid, och du slipper slänga mat i förtid. 

Trots att aluminiumfolie är en mångsidig, oumbärlig hjälp i köket finns det några saker du borde ha koll på när du använder denna allround-produkt. 

Undvik aluminium vid tillagning av syrlig och salt mat

När du tillagar syrlig eller salt mat med, eller i, aluminiumfolie finns det en del du måste tänka på.

Om denna typ av mat kommer i kontakt med aluminiumfolie kan folien synbart missfärgas, och aluminium kan även släppa från folien. Som ett resultat kan mer aluminium än vanligt överföras till maten. 

Trots att aluminium förekommer naturligt i många livsmedel, kan ett för stort intag av metallen vara ohälsosamt. 

När du förvarar eller lagar mat med aluminiumfolie måste du vara säker på att den inte är salt eller syrlig. Till exempel bör du inte använda aluminiumfolie när du tillagar fisk som täckts med ett lager av pressad citron. 

När du tillagar kött eller grillade grönsaker ska du därför salta maten efter att den grillats, så kan du tryggt äta din mat utan att oroa dig för eventuella hälsorisker. 

Toppits® plastfolie är ett bra alternativ till aluminiumfolien när du vill förvara salt eller syrlig mat säkert och fräscht.

Hur mycket aluminium kan absorberas utan att det blir farligt eller skadligt?

Men, frågan kvarstår: hur mycket aluminium kan en människokropp ta upp innan det blir skadligt?

European Food Safety Authority rekommenderar att högst ett milligram av aluminium får intagas per vecka och per kilo kroppsvikt. Så, om du väger 70 kilo ska du inte intaga mer än 70 mg aluminium per vecka. 

För att denna mängd aluminium ska frigöras från aluminiumfolien måste den ha varit i kontakt med salta eller syrliga livsmedel, eftersom att dessa ämnen kan orsaka kemiska reaktioner. Om du undviker dessa lisvmedel kan ud tryggt fortsätta att använda aluminiumfolie vid din matlagning. 

All annan typ av mat kan säkert förvaras och tillagas i alumiuniumfolie, då dessa inte frigör skadliga nivåer av aluminiuim från folien. Det finns därför inget som framöver stoppar dig från att förvara och laga god mat i aluminiumfolie.

Rekommenderade produkter