Vilken sida av aluminiumfolien ska du använda? Tips för korrekt användning.

Toppits® aluminiumfolie är särskilt slitstark och värmetålig, och bevarar smaker och näringsämnen i din mat optimalt. Aluminiumfolien har en blank och en matt sida, men vilken sida används till vad?

Använd aluminiumfolie på rätt sätt

Vilken sida av aluminiumfolien ska ligga uppåt? Vad används de olika sidorna till? Klassisk aluminiumfolie har två sidor: en sida är matt, den andra är blank. Om du använder aluminiumfolie på "det vanliga sättet", dvs. för att slå in mat, är svaret ganska enkelt: du kan använda båda sidor av Toppits® aluminiumfolie för att hålla maten fräsch. Många populära hushållstips säger att den glansiga sidan av aluminiumfolien ska vara på utsidan när du slår in mat, men detta stämmer alltså inte.

Aluminiumfolie – vilken sida ska du använda?

Så, den uppfriskande sanningen är att det i de flesta fall inte spelar någon roll åt vilket håll aluminiumfolien används. Det är knappt någon skillnad mellan den matta och blanka sidan på aluminiumfolie när det kommer till att slå in mat. Men, om du däremot använder folien i själva matlagningen kan det vara bra att veta något om foliens fysiska egenskaper: blanka ytor reflekterar ljus och värme bättre än matta. Så, vilken sida som ska användas mot livsmedlet beror på om den inslagna maten ska hållas varm eller kyld.

Vilken sida av aluminiumfolie används till vad?

Så, med den nyfunna kunskapen kring foliens fysiska egenskaper kan vi fastslå att: 1. Om maten ska hållas varm är det en bra ide att ha den reflekterande (blanka) sidan på insidan; 2. Om mat ska förvaras svalt och kylas är det bättre att ha den matta sidan av folien på insidan.

Varför har aluminiumfolie två olika sidor?

Med tanke på att det i de flesta fall inte spelar någon roll vilken sida av folien som används, och att det ofta inte gör någon som helst skillnad, uppstår frågan: varför har aluminiumfolie två olika sidor? Förklaringen är ganska enkel: under produktionen bearbetas två folier samtidigt och när de under tillverkningen går igenom rullarna blir den ena sidan matt och den andra blank.

Rekommenderade produkter