startsida > Tips & Tricks > Kasta inte mjölken, använd den - med dessa tips
print

Kasta inte mjölken, använd den - med dessa tips

Med dessa tre tips för överbliven mjölk som snart når sitt bäst före-datum slipper den värdefulla vätskan hamna i avloppet!

Mjölk är ett livsmedel som vi gärna handlar för mycket av eller som glöms bort i kylen, trots att en skvätt faktiskt dagligen hamnar i vår kaffekopp. Om du känner igen dig i detta, kanske du även har kastat en blick på mjölkförpackningen och konstaterat: ”Åh nej, bäst före-datumet går snart ut!” Det känner vi till. Därför har vi tagit fram tre tips åt dig, så att du slipper slänga och i stället kan använda mjölken. En liten fingervisning: Huvudrollerna spelas här av risgrynsgröt, bechamelsås och ”mjölkisbitar”.

29. September 2022, 08:52

Tips nr 1: Koka risgrynsgröt av en stor portion mjölk


Står det en oöppnad mjölkförpackning i kylen, som snart blir för gammal och du vet inte vad du ska
göra med den? Frys in mjölken i en 1-liters SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, så kan du
senare använda den när du känner för att laga en krämig risgrynsgröt, som smakar gott som en
dessert eller som mellanmål.
Så här gör du:
1. Blanda 2 msk mjölk med 25 g majsstärkelse och 2 msk socker i en liten skål.
2. Blanda resten av mjölken med 300 ml vatten och en nypa salt i en stor kastrull och värm
upp på spisen.
3. Tillsätt därefter 250 g rundkornigt ris i kastrullen och låt svälla på mellanvärme i 35 till 40
minuter. Glöm inte bort att röra om!
4. Efter ca 30 minuter tillsätter du mjölk-majsstärkelseblandningen samt 100 ml grädde och
låter risgrynsgröten koka upp.

Tips nr 2: Laga bechamelsås av en mellanstor portion mjölk


Om du redan har en öppnad mjölkförpackning i kylen som riskerar att bli gammal, kan du ta fram en
1-liters SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning och frysa in mjölken för nästa smarriga
söndagsmiddag: Mjölkresterna passar nämligen superbra när du gör en bechamelsås. Såsen är
inte bara god i en lasagne, utan även i flera andra ugnsrätter och gratänger.

1. Smält 2 msk smör på mellanvärme i en kastrull och rör sedan i 2 msk mjöl. Låt det fräsa
ihop i 2-3 minuter.
2. Vispa ner 250 ml mjölk lite i taget i kastrullen.
3. Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Tips nr 3: Fixa mjölk-isbitar av en småportion mjölk


Vårt tips för mindre portioner av överbliven mjölk: Häll mjölken i en Toppits® istärningspåse. På det
här sättet får du mjölken i perfekta, små tärningar. De kan du senare ta fram när du känner för lite
smaksättning i din kopp med rykande hett kaffe. Under varma sommardagar passar
mjölktärningarna även perfekt som en uppfriskande piff i ditt iskaffe!
Fler smarta matförvaringstips, läckra recept och tips MOT matsvinn och FÖR restanvändning hittar
du här.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Så här bevarar du färskheten på den kokta broccolin i frysen.

Fryst tofu håller inte bara längre, utan lämpar sig även bättre för marinad. Så här funkar det.

Bakade bullar och färskt bröd utan lång jäsning - tack vare frysen