startsida > Tips & Tricks > Frysa & tina upp kokt ris: Så här gör du
print

Frysa & tina upp kokt ris: Så här gör du

Visste du, att det går utmärkt att frysa ris? Vi visar dig steg för steg hur du fryser det kokta riset på rätt sätt, så att du alltid snabbt kan ta fram det för dina risrätter.

Vi använder det i bowls, rispannor eller lagar crispy rice sushi – ris är fantastiskt mångsidigt och gott! Det tar emellertid en ganska så lång stund att koka riset, vilket inte är det bästa när man snabbt vill ställa middagen på bordet. Och visst händer det ofta att det hamnar ett och annat riskorn för mycket i kastrullen, eller hur? Här är lösningen på detta: frys bara in det förkokta resterna av riset i Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning, så har du det liggande i frysen att ta fram vid behov! Vi visar dig steg för steg hur du fryser in det kokta riset på rätt sätt och hur du gör när du senare tinar upp det.

17. April 2023, 10:25

Frysa in kokt ris: Instruktion

När du fryser in ris är det några saker som du ska tänka på, för att det ska smaka lika fantastiskt gott även efter upptiningen. Vi visar dig två praktiska varianter. Så här gör du:

1.

Det viktigaste: Det är bara kokt ris som lämpar sig att förvaras i frysen. Du ska alltså alltid koka det innan infrysningen.

2.

Bestäm dig helst för korniga rissorter, som basmatiris. De har fortfarande tuggmotstånd efter upptiningen. Ju kornigare riset är, desto bättre lämpar det sig att frysa in.

3.

Om du redan har planerat att frysa in ris, ska du inte koka det för länge, utan bara tills det har tuggmotstånd. Då behåller riset den rätta konsistensen och blir inte mosigt vid ytterligare bearbetning.

4.

Låt riset svalna lite innan infrysningen så att det är ljummet när det läggs i Toppits® SafeLoc®-fryspåsar med dubbelförslutning.

5.

För att kunna tina upp den rätta mängden senare, har vi tagit fram två smarta varianter som du kan välja mellan.

Variant 1: Frys in riset platt

I den första varianten lägger du det förkokta riset i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning, plattar till det och försluter påsen. Med hjälp av en rispinne eller en kniv delar du sedan in riset i önskade portionsstorlekar. Lägg sedan fryspåsen i frysen. Det blir då lätt att ta fram önskat portionsantal när du senare använder riset i en god rätt. Den här platta infrysningsvarianten sparar plats i frysen och passar även fantastiskt bra när du lagar den populära crispy rice sushi, då du friterar riset krispigt i stekpannan och toppar det med läckra tillbehör.

Variant 2: Frys in riset i bollar

En annan variant är att frysa in det kokta riset i form av bollar. Du formar bara det kokta och ljumma riset med händerna till bollar och lägger i dessa i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning. Forma helst några stora och några små bollar, så att du har dem perfekt förberedda för olika rätter och kan välja mellan olika portionsstorlekar efter behov.

Ett ytterligare kökstips: För att inte bollarna ska klibba ihop kan du med hjälp av Toppits® bakplåtspapper på rulle separera portionerna, så att du alltid lätt kommer åt önskat antal bollar.

Hur länge håller sig det frysta riset fräscht?

Fryst ris håller i upp till sex månader i frysen. Vårt tips: Använd den kostnadsfria Toppits® Foodsaver® appen, så har du alltid koll på när du fryste in riset och när det är dags att tina upp och använda det igen. I vår app hittar du dessutom många fantastiska recepttips, så om du ännu inte har klurat ut vilken rätt du ska laga med ditt infrysta ris, hittar du säkert något inspirerande och gott här!

Tina upp ris: Det här ska du tänka på

När du vill använda ditt frysta ris, ska du låta den önskade portionsmängden tina upp i rumstemperatur. Det är viktigt att du inte kokar upp riset ytterligare en gång i vatten. Om du gör det, blir riset mosigt och för mjukt. Du kan steka dina risportioner, ånga eller värma upp dem direkt i en smakrik sås.  Hoppas det ska smaka!


Fler smarta tips om hur du tillvaratar dina matvaror och nyttiga tips om hur du minskar matsvinnet hittar du på vår webbsida. Du kanske även är intresserad av ett nytt recepttips där risresterna kommer till användning?  Använd riset i en jättegod hemgjord sushi eller i en aromatisk grönsaksbowl!

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Fryst tofu håller inte bara längre, utan lämpar sig även bättre för marinad. Så här funkar det.

Att kasta ditt bröd för att hälften av limpan torkat är inte bara irriterande - det är himla onödigt. Frys ner brödet istället - vi visar dig hur!

Spaghetti, fusilli eller penne - det är lätt att frysa in och förlänga hållbarheten på kokta pastasorter.