startsida > Tips & Tricks > Frysa in bladspenat - så bibehåller du vitaminer och fräschhet på bästa sätt
print

Frysa in bladspenat - så bibehåller du vitaminer och fräschhet på bästa sätt

Oavsett om du använder den som garnering, i en sallad eller i en smoothie - spenat är nyttigt OCH gott. Med våra tips och tricks kan du förvara den på bästa sätt och hålla den fräsch längre.

Köpte du lite för mycket spenat vid senaste mathandlingen, och nu börjar bladen bli vissna? Till din nästa smoothie behövs bara ett par blad, så vad ska du göra med resten? Vi visar dig hur du fryser in bladspenaten som blir över på rätt sätt så att så mycket av vitaminerna som möjligt bevaras och du under en lång tid framöver kan använda salladsbladen i din matlagning. Hejdå matsvinn!

14. November 2021, 13:23 Uhr

Förvaring under lång tid – att hålla spenaten fräsch under flera veckor

Om du vet om att du inte kommer använda den färska bladspenat du köpt är det bäst att frysa in den så fort som möjligt. På så sätt håller den sig fräsch länge och du kan när som helst ta fram den ur frysen och använda den. Så här gör du:

  1. Ta bort vissna blad och stjälkar som är för grova.
  2. Förväll spenaten i cirka två minuter i kokande vatten för att få bort de bittra ämnena som finns i den. Därefter kyler du spenaten i cirka 10 sekunder i isvatten. 
  3. Låt spenatbladen rinna av - ju mindre vatten, desto bättre. Torka gärna av dem med lite hushållspapper.
  4. Rulla ihop spenatbladen till små bollar, så att de blir till perfekta portionsbitar. Lägg de små bollarna i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning och frys in dem. Klart!

Alla bra näringsämnen blir bevarade

Det fantastiska med det här sättet att frysa in är inte bara att det är portionsvänligt. Det bästa är att  värdefulla vitaminer, mineraler och spårämnen blir bevarade i spenaten. Du minskar alltså inte bara på matsvinnet, utan gör även något bra för din kropp - nämligen varje gång du tar en portion av den hälsosamma spenaten ur frysen och lagar till den.

Sätter du stort värde på fräscha grönsaker och frukter och vet inte hur du ska förvara dem på bästa sätt?  Ta då en titt här. Vi har tagit fram många tips & tricks åt dig som handlar om matförvaring.

Mer inspiration

Färska örter och kryddor från trädgården (eller butiken) ger sommarens rätter ljuvliga dofter och smaker. Men hur får jag dem att hålla längre? Vi ger dig tips för optimal förvaring!

Att kasta ditt bröd för att hälften av limpan torkat är inte bara irriterande - det är himla onödigt. Frys ner brödet istället - vi visar dig hur!

Förvaring på rätt sätt med Toppits®: skafferiet