startsida > Tips & Tricks > Frys in svamp - såhär gör du
print

Frys in svamp - såhär gör du

Vi visar dig steg för steg hur du fryser in och tinar upp kantareller, champinjoner och andra goda svampar på rätt sätt.

Gillar du svamp lika mycket som vi och adderar karljohanssvamp och annan god svamp till pasta, pizza, grytor.. Om du råkar ha lite svamp över från senaste matinköpet - eller helt enkelt lyckats plocka en hel del själv under svampsäsong - håller du dem fräscha och smakrika om du fryser in dem i Toppits® fryspåsar. Så har du alltid svamp redo i frysen. Eller kanske är det så att du inte använde alla champinjoner från den stora förpackningen som du köpte? Även dessa rester fryser du in smidigt och hållbart. Vi visar dig hur du fryser in och senare tinar upp svampen på rätt sätt.

30. Maj 2022, 11:11

Frysa in svamp: Såhär gör du

Att frysa in svamp kräver ingen större förberedelse: den behöver bara blancheras eller stekas innan. Så här gör du:

  1. Rengör svamen med en borste eller med ett fuktat hushållspapper. Om de är mycket smutsiga kan du rengöra dem med lite vatten.
  2. Därefter skär du av ändarna på svampfötterna samt skär av skadade eller torkade partier. Mycket små svampar kan frysas in hela. För de större svamparna rekommenderar vi att du skär svampen i fjärdedelar eller i skivor.
  3. Låt den rengjorda svampen sjuda i några minuter i kokande saltat vatten, eller fräs den med olivolja i en varm stekpanna. Om du väljer att blanchera svampen, tillsätter du några skvättar citronjuice i det kokande vattnet och efter ett kort kok spolar du sedan av svampen under rinnande kallt vatten för att avstanna kokningen.
  4. Låt din blancherade eller stekta svamp svalna och torka av den lätt med hushållspapper. För att förhindra att svamparna klibbar ihop, placerar du den skurna svampen på en stor tallrik eller en ugnsplåt innan nästa steg i infrysningsprocessen tar vid.
  5. Nu lägger du svampen i en Toppits® fryspåse, trycker noggrant ut luften ur påsen, försluter den och lägger därefter den kompakta och platsbesparande påsen i frysen. Klart!
Frysa-in-svamp-med-Toppits-safeloc-fryspasar

Hur länge är den nedfrysta svampen hållbar?

Blancherad, infryst svamp är hållbar i cirka sex månader. Rent allmänt gäller att ju färskare svampen är när du fryser in den, desto längre håller den sig fräsch.

Tina upp svamp: Så här lagar du rätter med djupfryst svamp

När du vill använda den frysta svampen, tar du enkelt ut den mängd du behöver ur din Toppits® fryspåse och lägger den otinad i grytan eller stekpannan. Djupfryst svamp passar utmärkt för såser, raguer, soppor och annat. Fundera gärna över hur mycket svamp du behöver för din rätt innan du tar fram svampen ur frysen. Djupfryst svamp bör nämligen inte värmas upp en andra gång.

Fler smarta tips om matförvaring, goda recept och tips mot matsvinn och för hållbar restanvändning hittar du här.

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Dyk in i det asiatiska kökets aromatiska värld! Denna jättegoda marinad imponerar med en autentisk kryddig smak och tack vare en hemlig ingrediens blir ditt kött extra mört.

Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart - det är vårt motto!

I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.