startsida > Recept > Grillad pizza
print

Grillad pizza

Baka pizzan på grillen - lika gott som på pizzeria

Vesuvio, Margherita, Capricciosa, Calzone.. Något du känner till? Pizzan är en ständig favorit som går att variera i all oändlighet, men visste du att den även går att baka på grillen? Vi grillar ju grönsaker, kött, korv, bananer, ananas - så varför inte testa pizza? Vår deg behöver ingen jäst eller jäsning  - perfekt när grillen är varm, hungern är på topp och du vill spendera så mycket tid som möjligt utomhus i sommarvärmen. En frasig, krispig botten toppad med krämig ost, nötig ruccola, söta tomater - eller precis det du själv önskar. 

Ingredienser

för 4 portioner
400  g mjöl
2  tsk bakpulver
½  tsk salt
1  tsk socker
3  msk äppelcidervinäger
3  msk olivolja
   Förslag till topping: 400 g tomatsås, mozarella, parmesan, ruccolo, tomat, rödlök, basilika, oliver, feta, salami
Förberedelse
Förberedelse 25 min, grillning 15-20 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda 400 gram mjöl, 2 strukna teskedar bakpulver, 0,5 teskedar salt och 1 tesked socker i en skål. Blanda 2.25 dl vatten med 1 matsked äppelcidervinäger och 3 matskedar olivolja och tillsätt till mjölblandningen. Knåda blandningen till en slät deg med hjälp av din elvisps knådkrokar, och forma sedan degen med mjölade händer till en boll. Degen kräver ingen jäsning, men du kan förvara den i kylskåp (täckt med plastfolie) i upp till 30 minuter om det behövs.

Steg 2:

Dela degen i åttondelar (eller i fjärdedelar om du önskar större pizzor) och rulla ut varje åttondel på en mjölad yta i en tunn cirkel. Riv eller klipp av en bit Toppits®-aluminiumfolie i lämplig storlek och pensla ena sidan med olivolja. Lyft över de utrullade cirklarna av deg på de oljade aluminiumarken.

Steg 3:

Pensla pizzorna med tomatsås och toppa med valfri topping. Ingredienser såsom oliver, salami, mozzarella och feta går utmärkt att grilla, medan ingredienser som ruccola, basilika och tomat smakar godare om de läggs på efter att pizzan bakats. 

Steg 4:

Placera pizzan med sin aluminiumbotten på grillen och baka i 15-20 minuter. 

Och, om det spöregnar ute (vi känner alla till den svenska sommaren..) går det givetvis bra att baka pizzorna i ugnen. För att göra detta, värm ugnen till 220°C i undervärme (alternativt 220°C i varmluft). Placera aluminiumfolien täckt med pizza på gallret och baka pizzan i den nedre delen av ugnen i ungefär 15-20 minuter. Njut tillsammans med någon god dipp - mums!

Bästa till rester!

Pizzarester kan förvaras i kylskåp på en tallrik, löst täckt med med Toppits® aluminiumfolie eller Toppits® plastfolie. Baka den i ugnen på 200°C i 5-10 minuter innan du äter resterna så blir den frasig igen.

liknande recept

Pumpagnocchi 10.10.2020

Små, färgglada och fina: hemgjord gnocchi på pumpa, semolina och parmesan

Köttfritt och hållbart alternativ: Använd resterna av rödbetor och gör goda burgare. Läs vidare, så får du se.

Sötpotatisbröd 17.09.2020

Saftiga små bröd på sötpotatis