startsida > Recept > Äppelknyten
print

Äppelknyten

Fruktiga äppelknyten formade som små äpplen - ljuvliga, eller hur?

Vem säger att äppelknyten måste vara fyrkantiga? Vi skär enkelt ut vår smidiga, och senare saftiga och smuliga, deg med hjälp av ett glas. Bryt av en bit av en salt kringla, och vips har du fixat den lilla dekorativa äppelkvisten. 

Ingredienser

för 12 portioner
250  g mjöl
100  g strösocker
1  nypa salt
100  g smör
800  g gröna äpplen (tex Granny Smith)
2  msk citronsaft
1   ägg
2  msk mjölk
10   salta kringlor
   florsocker
Förberedelse
45 min förberedelse, 20-25 i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda 250 g mjöl, 50 g socker och 1 nypa salt i en skål. Tillsätt 100 g smör i hyvlade bitar och blanda allt med en elvisp tills degen är smulig. Tillsätt 1 dl kallt vatten och knåda allt snabbt så att en deg bildas. Forma med mjölade händer degen till en boll, linda in den i Toppits® plastfolie och lägg i kylskåp i 30 minuter.

Steg 2:

Medan degen kyls är det dags att förbereda fyllningen. Skala 800 g äpplen och dela dem i fjärdedelar, samt ta bort kärnan. Skär fjärdedelarna grovt i kuber. Smält 50 g smör i en kastrull. Tillsätt äpplebitarna, 50 g socker och 2 matskedar citronsaft och låt sjuda i 15 minuter. Rör om ofta på medium till hög värme tills äpplen är mjuka och vätskan har avdunstat. Sätt kastrullen åt sidan och låt svalna.

Steg 3:

Förvärm ugnen till 175°C varmluft (190°C över-/undervärme). Täck bakplåten med Toppits® bakplåtspapper. Knåda degen kort med mjölade händer och rulla ut till den är ca 3 mm tunn på en lättmjölad arbetsyta. Skär ut ca 24 cirklar med ett glas (ca ø8 cm). Lägg hälften av dem på bakplåten täckt med bakplåtspapper och lägg 1 matsked äppelkompott ovanpå vardera äpple - lämna en kant på ca 1 cm fri. Om 12 äppelknyten inte passar på brickan, baka den första omgången medan resten är förberett på bakplåtspapper.

Steg 4:

Knäck och separera ägget. Vispa äggulan med 2 matskedar mjölk. Pensla kanterna på degcirklarna täckta med äppelkompott med äggvitan. Täck sedan var och en av äpplena med en cirkel av degen och tryck lätt kanterna på plats.

Steg 5:

Det som återstår av degen förvandlas till små löv. Kavla ut degen och skär sedan ut små löv med en kniv. Bryt kringlan i 3-4 cm bitar och stick dem i äppelfickorna som äppelpinnar. Lägg ett litet löv på äppelstammen eller på äppelknytet. Pensla äppelknytena och bladen med den vispade äggulan. Baka äppelknytena i den förvärmda ugnen i 20-25 minuter och låt dem sedan svalna på ett galler.

Tips!

Om du vill kan du pudra äppelknytena med florsocker, eller så dekorerar du dem med både florsocker och citronglasyr efter bakning. Blanda florsocker med tillräckligt med citronsaft för att skapa en krämig, flytande glasyr. Pensla de ljumna äppelknytena med glasyren och låt dem torka.

Bästa till rester!

Täckt med Toppits® aluminiumfolie och förvarad i kylen förblir äpplena fräscha och goda i 2-3 dagar.

liknande recept

Nektaringalette 25.09.2019

Saftig och härlig paj direkt från plåten

Matsvinn hör till historien - nu gäller återvinning. Vi visar dig hur du kokar din egen buljong av överblivna grönsaker.

Ett måste för varma sommardagar: Färsk citronglass. Helt klart den mest uppfriskande användningen av rester!