startsida > Promotions > TOPPITS® MISSION: EN CIRKULÄR EKONOMI

TOPPITS® MISSION: EN CIRKULÄR EKONOMI

Steg för steg mot vårt mål att vara 100% cirkulära 2025

Glada nyheter! I dag tillverkas den största delen av våra produkter med återvunna och förnybara resurser: vårt "100% cirkulära vid 2025"-mål närmar sig med stormsteg. Till dess ska nämligen alla våra produkter vara en del av den cirkulära ekonomin, och tillverkas av 100% återvunna eller förnybara resurser. Samtidigt bibehåller vi givetvis våra högt ställda krav på användbarhet och kvalitethar vi som mål att fortsätta med vårt arbete att göra det så enkelt som möjligt att hålla matvaror fräscha länge med bibehållen kvalitet.

I NULÄGET TILLVERKAS PLASTEN I EN DEL AV VÅRA TOPPITS®- PRODUKTER AV 70% ÅTERVUNNA RESURSER – ETT STORT STEG MOT ATT VARA 100% CIRKULÄRA TILL 2025.

Vårt uppdrag? Att vara 100% cirkulära. År 2025 ska vårt sortiment endast bestå av fullt återvinningsbara och komposterbara produkter tillverkade av 100% återvunna eller förnybara resurser. Och det med vår välkända och beprövade Toppits®-kvalitet! Redan nu är vi en bra bit på vägen: produkter som t.ex. vår plastfolie och våra återförslutningsbara Zipper®-påsar är tillverkade av upp till 70% återvunna resurser. Vår återvinningsbara aluminiumfolie består redan av 100% industriellt återvunnen aluminium av högsta kvalitet. Med detta ligger vårt nästa mål inom räckhåll: 2025 ska alla Toppits®-produkter uteslutande ingå i återvinningscykeln. Först då är vi en del av en cirkulära ekonomin där allt kan användas och inget går till spillo.

Vårt mål att vara 100% cirkulära är givetvis en del av Toppits® hållbarhetsstrategi. Här ingår även vårt mål att på ett hållbart sätt optimera produktlivslängden för hela vårt sortiment. Detta baseras på de fyra R-principerna: redesign, reduce, reuse och recycle. Mer information om detta hittar du här.

MASSBALANSMETODEN

Det går inte att helt ensamma nå vårt mål att bli 100% cirkulära - våra råvaruleverantörer spelar en stor del i detta. Tillsammans med våra leverantörer följer vi därför den så kallade massbalansmetoden. Genom denna kan vi tillverka plast- och aluminiumprodukter av återvunna material utan att slösa på resurser. Anpassningen av våra produkter är en kontinuerlig process, där aktuella förhållningssätt noggrant omprövas. För att alla Toppits®-produkter så småningom helt ska kunna tillverkas av återvunna resurser, måste delvis även distributionskedjorna och produkterna i sig själva omformas. Genom detta integrerar vi undan för undan våra produkter i den cirkulära ekonomin. 

Vill du veta mer om massbalansmetoden?

ÅTERVINNINGSCYKELN MED TOPPITS®

Vi använder inte bara återvunna resurser vid tillverkningen av våra produkter, utan arbetar även ständigt med att alla våra produkter efter användning ska kunna integreras i kretsloppet igen. Den här processen kallas även för återvinningscykel: I denna cykel blir även avfallet en användbar resurs, som direkt återförs i produktionskretsloppet. Detta tar vi hänsyn till redan vid vår produktutveckling, så att både avfallshanteringen och återvinningen ska bli enkel och genomförbar. Dessutom finns det detaljerad information på våra produktförpackningar och på vår webbsida, om hur man rätt sorterar de olika materialen i återvinningen.

ÅTERANVÄNDA I STÄLLET FÖR ATT SLÄNGA

En rätt avfallshantering är en sak, men ännu bättre är det om produkterna kan återanvändas och genom detta få en förlängd livslängd. Många av våra Toppits®-produkter är redan enkla att rengöra och går därför att använda flera gånger. Nu kan till och med vår mångsidiga Zipper® återförslutningsbara plastpåse rengöras i diskmaskinen! När produkterna har fyllt sin uppgift i köket – till exempel efter att de har hållit kryddorna fräscha eller fryst in matresterna – kan de återanvändas innan de återgår till återvinningscykeln. Hur? Vår Toppits® återförslutningsbara Zipper®-plastpåse kan t.ex. användas:

  • att  förvara din läsplatta i när du går till stranden. Du håller plattan sand- och vattenfri samtidigt som det blir lätt att hantera den med plasten emellan!
  • som förvaringspåse i handbagaget på resan. I stället för att låta krämerna, läppstiftet och makeupen ligga löst i handbagaget, kan du få ordning på allt genom att lägga sakerna i den återförslutningsbara allroundplastpåsen Zipper®.
  • som en skyddande kudde för goda mellanmålssnacks. Ett litet trick förvandlar den mångsidiga återförslutningsbara Zipper®-plastpåsen till en luftkudde, som särskilt lämpar sig för att skydda mjuk frukt och smörgåsar från att mosas sönder i ryggsäcken.

Vill du göra mer för att stödja oss i vårt arbete för ett hållbart kretslopp? Här är lite tips på vad du kan göra:

  • Ta reda på mer om vilka regler som gäller för återvinningshanteringen där du bor.
  • Ha ett separat kärl för olika förpackningsmaterial som ska återvinnas.
  • Separera dina produkter innan du tar dem till återvinningen – stoppa t.ex. inte flera fryspåsar i varandra.
  • Håll koll på vilka tider soporna blir hämtade.
  • Tänk på att rengöra förpackningarna innan du lämnar dem till återvinningen.

Tillsammans kan vi bidra till en hållbarare värld. Har du några frågor om återvinning, hållbarhet och liknande? Du hittar svaren i vår FAQ. 

Mer inspiration

Har du hackat för mycket lök eller har du lök liggandes som börjar bli gammal? Frys in den! Det är både hållbart och praktiskt. Vi visar dig hur.

Sista minuten-recept till julaftonsbuffén

Det går även att frysa in nötter för längre hållbarhet. Här hittar du alla tips om hur du fryser in olika nötsorter så att de håller sig färska.