startsida > Recept > Sötpotatisbröd
print

Sötpotatisbröd

Saftiga små bröd på sötpotatis

Den fibberrika och omåttligt populära, färgstarka sötpotatisen går att variera i all oändlighet: som soppa, pommes, bakad i ugn; stekt, i gratäng eller som chips för ett knaprigt snacks. Här bjuder vi på ett enkelt recept på ett otroligt saftigt bröd där en del av mjölet ersätts med riven sötpotatis. Vackert och smakrikt - prova med ett (tjockt) lager fårost.. Vi lovar att du inte kommer bli besviken!

Ingredienser

för 16 portioner
25  gram jäst
5  dl vatten
½  dl rapsolja
150  g sötpotatis (ca 2 dl)
1  msk salt
1  tsk socker
12  dl siktat dinkelmjöl/vetemjöl
Förberedelse
30 min förberedelse + 2 timmar jäsning + 45 min jäsning + 15 min bakning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skala och riv eller mixa sötpotatis fint. Lös upp jästen i kallt vatten. Tillsätt sötpotatis, olja, salt och socker och rör samman. Tillsätt mjöl och arbeta samman tills du får en deg, den är ganska lös.

Plasta in med Toppits® plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.

Steg 2:

Klä en plåt med Toppits® bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och häll mjöl ovanpå. Dela degen i mindre bitar, pudra med mer mjöl och lägg bröden glest på plåten. Använd en degskrapa eller liknande för att flytta över bröden.

Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

Nybakade sötpotatisbröd med sirap på bakplåtspapper från Toppits

Steg 3:

Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills bröden fått färg. Låt svalna på plåten, och njut sedan tillsammans med smör - gärna som tillbehör till en härligt, mustig soppa.

Bästa till rester!

Sötpotatisbrödet går utmärkt att frysa. Frys gärna ner i skivor, så går det snabbare att tina. Läs mer här! Dessutom får du ett fantastiskt frasigt bröd om du stoppar skivorna i brödrosten - och varför inte göra en matig toast modell större?

liknande recept

Krämiga småpajer med västerbottenost - en riktig hit till kräftskivan!

Delikata muffins med en touch av Grekland

Den klassiska och italienska förrätten är perfekt för grönsaksrester