startsida > Recept > Soltorkade tomater
print

Soltorkade tomater

Fixa enkelt hemma i din egen ugn!

På en charkbricka, i en paj eller tillsammans med en krämig pestopasta med fetaost? C-vitaminbomben tomaten är otroligt god i torkad form och förhöjer smakupplevelsen i kalla såväl som varma maträtter. Förvara dina egentorkade tomater i olja så håller de sig fräscha långt in på vintern - precis när du behöver de soliga, runda smakerna som mest.

Ingredienser

för 4 portioner
1  kg tomater
1  nypa salt
8  st vitlöksklyftor
2  dl olivolja
   timjan
Förberedelse
3-4 timmar
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Det säger sig självt, men beroende av den storlek och tjocklek på de tomater du väljer att använda kommer slutresultatet att variera. Vi valde svenska, ekologiska "normalstora" kvisttomater. Halvera tomaterna och lägg dem sedan, med snittytan uppåt, på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt.

Steg 2:

Ugnstemperaturen ska ligga mellan 100-150°C, och sedan gäller det att ha lite tålamod: tomaterna ska nämligen torkas, längst nere i ugnen, i 3-4 timmar. Se till att du har koll på grönsakerna, och anpassa ugnstiden därefter. Efter 1.5 timme, nagga tomaterna med en gaffel så hjälper du dem på traven med att tömmas på vätska.

Steg 3:

När dina soltorkade (förlåt - ugnstorkade) tomater är klara är det dags för konservering. Det är viktigt att denna sköts på rätt sätt för att undvika att bakterier frodas.

Se till att tomaterna svalnar ordentligt och lägg dem sedan i rena glasburkar tillsammans med skalade, halverade vitlöksklyftor, färsk timjan samt salt och peppar. Toppa upp med olja, men spara 2 cm upp till kanten. Skruva på locket lätt och ställ in i ugnen på 110°C tills oljan börjat koka och bubbla - det tar minst en timme.

Ta sedan ut burkarna, låt dem svalna och förslut sedan burkarna "på riktigt" - se till att skruva locken ordentligt. Placera burken i kylen - om du inte bryter din egenförseglade burk håller tomaterna i flera månader.

Voilà - tomaterna är redo att lyxa till vilken rätt som helst med!

Tips!

Trots att vi rekommenderar att du konserverar tomaterna i olja efter torkning, finns det andra sätt att preservera godsakerna på.

Antingen kan du förvara dem i en lufttät fryspåse i kylen i en vecka, eller så kan du frysa ner dem. Behåll dem på den bakplåtspappersklädda plåten tills det att de hårdnat och lägg sedan över dem i en fryspåse. Om de är för stela efter att du tinat dem: lägg dem i vatten eller olja så återfår dem sin mjukhet.

liknande recept

I det här receptet visar vi dig hur du med hjälp av en fryspåse förbereder din tortellinifyllning som du senare lätt fyller pastaknytena med.

Av övermogen tomat kan du göra en jättegod hemmagjord ketchup. Ett recept som definitivt platsar på sommarens grillfester!

Ren och simpel grillnjutning