Rabarbejpaj med smuligt täcke

Syrlig, somrig smulpaj

Rabarberpajen - en dessert vi gärna lägger vår rabarber på! En absolut favorit under sommaren då plantan frodas rikligt i våra rabatter och grönsaksland. Den går snabbt att göra och med sina söta och syrliga smaker passar den de flesta på sommarfikan eller efter grillningen. Som smulpaj gör sig pajen allra bäst, och tillsammans med en krämig vaniljsås eller fräsch vaniljglass har du en komplett efterrätt.

Ingredienser

för 12 portioner
500  g rabarber
250  g socker
350  g mjöl
2  tsk bakpulver
200  g smör
2   ägg
30  g havregryn
  tsk vaniljsocker
Förberedelse
60 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skala av bladen och skär av hårda ändar och torra fläckar på 500 gram rabarber. Skölj rabarbern, torka den och skär i bitar. Om det uppkommer trådar, skär bort dessa.

Steg 2:

Förvärm ugnen till 200°C (varmluft 180°C). Ta fram en springform och täck denna med bakplåtspapper från Toppits®, så kan du vara säker på att inget av den goda pajen fastnar.

Steg 3:

Mixa 250 g socker, 350 g mjöl och 2 tsk bakpulver.

Steg 4:

Smält 200 g smör över låg värme i en kastrull. Ta bort från värmen och tillsätt sockermjölsblandningen - rör om med en gaffel så att du får en smulig smet. Ta bort ungefär en tredjedel av smuledegen och lägg åt sidan.

Steg 5:

Använd en handmixer och rör ner 2 ägg i den återstående smulmixen. Lägg ner smuldegen i formen och fördela jämnt.

Steg 6:

Lägg 30 g havregryn över smuldegsbotten. Sprid rabarberbitarna över degen och strö över vaniljsockret. Baka pajen i den förvärmda ugnen i cirka 40 minuter tills att den är gyllenbrun. Klart!

Tips: Rabarberpajen kan också bakas med frusen rabarber (se till att den tinas och rinner av ordentligt) - det enda du behöver göra är att förlänga tillagningstiden med fem minuter.

Sommarens efterrätt rabarberpaj med vaniljsås

liknande recept

En powermix för ditt immunförsvar

Saftig och härlig paj direkt från plåten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten och användbarheten på webbsidan, för marknadsföringsändamål och sortimentsanalyser. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Mer detaljer om detta kan du ta reda på genom att klicka på knappen „Mer information“.