startsida > Tips & Tricks > Så här fryser du in plommon på rätt sätt
print

Så här fryser du in plommon på rätt sätt

Bevara färskheten på plommonen: Med bara några få steg har du plommon liggande i frysen, redo att förtäras.

Under månaderna juli till september är det säsong för plommon och katrinplommon. Då skördar vi stenfrukterna direkt från träden och använder dem i goda kakor, kompotter och för konservering. Men det här kan du också göra senare. Det går nämligen jättebra att frysa in och tina upp stenfrukten. Och det mest praktiska är: Genom att frysa in frukten halverad och urkärnad är den redo att förtäras och du sparar både plats i frysen och tid när du senare tillagar den.

07. September 2022, 14:11

Frysa in urkärnade plommon

Det bästa sättet att frysa in plommon är att kärna ur dem innan infrysningen, så att de redan är förberedda för den senare användningen. Så här gör du:

  1. Först sorterar du bort sådana plommon som är mycket mjuka eller skadade och kokar t.ex. en plommonkompott av dessa. Plommonen som du fryser in ska nämligen helst vara fasta. Tvätta frukten och ta bort stjälkar och blad. Därefter torkar du försiktigt av plommonen.

  2. Nu är det dags att kärna ur dem: Skär med en vass kniv upp sidan på plommonen och ta bort kärnorna.

  3. För att inte plommonen senare ska klibba fast i varandra, sprider du först ut dem på en tallrik och fryser in dem i ca en timme. Därefter fryser du in dem i en Toppits® SafeLoc®-fryspåse med dubbelförslutning på 1 liter.

Frysa in plommon med kärnor

Har du redan ett speciellt recept i åtanke som kräver hela plommon som inte är urkärnade och färdigskurna? Om du t.ex. vill laga plommonklimpar med ett helt plommon i mitten, ska kärnan inte vara borttagen innan. Det går lika bra att frysa in hela plommon! Du följer i stort sett samma steg som ovan, men hoppar över steg 2.

Tips och tricks för att frysa in plommon

Det kan också vara bra att veta, att du kan förvara plommonen i upp till tolv månader i frysen – vår Foodsaver App håller koll på detta och påminner dig när det är dags att tina upp dem. Och när du väl har tagit fram dem ur frysen, är det för det mesta inte nödvändigt att tina upp dem innan du använder dem!
Tänker du använda plommonen i en kaka? Inga problem. Följ alla bakmoment enligt receptet – under tiden tinar plommonen upp. Detsamma gäller när du gör en smarrig höst-kompott: Laga den på samma sätt som du skulle göra om frukten hade varit färsk.

Blir du sugen på att baka något gott med frukt? Vad sägs om en jättegod smulpaj med dina infrysta plommon?

Rekommenderade produkter

Mer inspiration

Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart - det är vårt motto!

Soulfood-grönsakssoppa – med bara några få handgrepp kan soppgrönsaker frysas in. Så kan du använda dem för att laga din favoritsoppa snabbt och enkelt.

I bara några få steg fryser du in den mångsidiga höstliga kålen för senare förtäring.