startsida > Recept > Kanelbullar
print

Kanelbullar

Stora, goda och saftiga kanelbullar med mycket fyllning

Kanelbullen: finns det nåt mer klassiskt till fikat? Det skulle kanske vara kaffet då.. Vi bakar både snurror och kringlor, kryddar degen med kardemumma och fyller bullarna med en krämig blandning på smör, kanel och socker - svårare behöver det inte vara!

De stora bullarna får en krämig, god mitten och med sockerlag kapslar vi in saftigheten och förhindrar att snäckorna blir torra och trista. Servera med kall mjölk, rykande hett kaffe, hemgjord saft - ja, kanelbullen passar till det mesta.

Detta är ett recept som passar perfekt för bakning ihop med barnen. Bre på fyllning, rulla snurror, pensla med sockerlag - momenten där barnen kan vara delaktiga är många!

Ingredienser

för 30 portioner
   Bulldeg
150  g smör
50  gram jäst
5  dl mjölk/vatten
1  dl socker
2  tsk kardemumma
½  tsk salt
9  dl vetemjöl
   Fyllning
100  g smör
6  tsk kanel
1  dl socker
   Topping
½  dl mjölk
½  dl pärlsocker
   Sockerlag
1  dl socker
1  dl vatten, hett
Förberedelse
45 min + jäsning 1 timme
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Ta fram smör till bulldeg och fyllning så att det blir rumstempererat. Ljumma mjölken och lös upp jästen helt.

Steg 2:

Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjö - lite i taget - och arbeta samman ordentligt tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt med Toppits® plastfolie i en timme.

Steg 3:

Sätt stora bakformar eller stora bullformar på bakplåtar eller klä plåten med bakplåtspapper från Toppits® om du vill göra snurror. Rör samman smör, socker och kanel.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i hälften.

Kanelbullar och kanelsnäckor med kanelstång över galler på bakplåtspapper från Toppits

Steg 4:

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör sockerlag genom att koka upp vatten och blanda me socker, rör om tills sockret lösts upp. Pensla bullarna med mjölk och strö över pärlsocker. 

Grädda i mitten av ugnen i 3-8 minuter, bullarna ska precis ha fått lite färg. För över bullarna på galler och pensla med sockerlag (som gör att fukten kapslas in och ger saftigare bullar) - klart!

Tips!

Håll koll under gräddningen: ta hellre ut bullarna för tidigt än för sent.. Ingen gillar torra bullar :) Snåla inte med fyllning, och förbered mer om du känner att det inte räcker. 

Givetvis kan du dekorera kanelbullen med andra varianter av topping än det klassiska pärlsockret. Till exempel frosting för en mer amerikansk variant, eller så vänder du bullarna i en blandning av socker och kardemumma. 

liknande recept

Ett snabbt och enkelt recept på supergoda, klassiska amerikanska kakor med tre sorters choklad

Dessa cupcakes gör du i en handvändning och när du dekorerar dem fint och ställer fram dem i de hemgjorda formarna av bakplåtspapper på rulle blir de även ett snyggt blickfång på påskbordet.

Gör egen surdeg med vårt enkla recept för nybörjare!