startsida > Recept > Rödbetshummus
print

Rödbetshummus

Nyttig, krämig, vegetarisk kikärtsröra

En fyllig, lättlfixad och färgglad röra gjord på smakrika rödbetor bakade i aluminiumpaket i ugnen. Öppna en förpackning kikärter och mixa ner - sen är din hemgjorda hummus nästan klar! Passar lika bra som dipp till grönsaksstavar som en krämig sås till ugnsrostad kyckling eller varför inte falafel?

Ingredienser

för 4 portioner
250  g färska rödbetor
1  tsk olivolja
½  tsk salt
1  burk kikärtor (ca 400 g)
1   vitlöksklyfta
3  msk citronsaft
1  msk tahini
1  tsk kummin
Förberedelse
35 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Värm ugnen till 180°C i varmluft (med över- och undervärme behöver du 200°C). Tvätta rödbetorna, torka dem, ta bort stjälkarna och lägg sedan rödbetorna på en bit aluminiumfolie. Häll över 1 tesked olivolja, och stäng sedan paketet. Placera aluminiumpaketen på en bakplåt och sätt in i ugnen för gräddning i cirka 30 minuter. När betorna bakats färdigt, öppna paketen och låt svalna helt.

Steg 2:

Häll kikärterna över en sil, och skölj med vatten tills de inte skummar längre. Låt ärterna rinna av. Skala vitlöksklyftan och hacka den grovt. 

Rödbetshummus med fetaost och örter

Steg 3:

Lägg kikärter, vitlök, 1/2 tsk salt, 3 msk citronsaft, 1 toppad msk tahini och 1 tsk kummin i en hög behållare. Lägg i rödbetorna och kör med en handmixer tills det att du fått en sammetslen puré. För en extra god och fin hummus, dekorera med örter, nötter, feta eller olivolja när det är dags att servera röran. Pitabröd eller baguette passar perfekt till!

Rödbetshummus med fetaost och olivolja

Tips:

Om du inte har tid att låta rödbetorna bakas i ugnen går det också bra att använda förkokta, vakuumförpackade betor. Var dock beredd på att du inte får en lika härligt, intensiv rosa färg på röran. 

Bästa till rester:

För att kunna njuta av hummusen extra länge, täck resterna med Toppits® plastfolie och förvara i kylen upp till tre dagar. 

liknande recept

Det är inte alltid så lätt att bestämma rätt mängd vid tillagningen av bovete. Ofta hamnar för mycket av dessa gryn i kastrullen. Med rätt förvaring av resterna, kan du nästa dag laga goda vegetariska fritters.

Smörig, krispig potatis direkt från ugnen - en klassiker som aldrig går ur tiden

Det verkar mer komplicerat än vad det är: så här gör du sushi. Testa - det lönar sig!