Vad är frysbränna?

Vi fortsätter att prata om frysbränna - men vad exakt innebär frysbränna och hur kan det förhindras? Om torra fläckar uppstår på kanterna av fryst mat kallas detta för frysbränna. Frysskador uppkommer oftast om förpackningen inte är lämplig för djupinfrysning och frisk luft på så sätt tillåts att nå maten.

Orsaker till frysbränna

Temperaturförändringar i samband med felaktig förvaring och lagring kan också leda till frysbränna. När ytan på fryst mat värms upp eller tinas avdunstar vatten och fryser sedan igen, vilket bildar iskristaller på förpackningen eller själva maten. Mat som angripits av frysbränna kan fortfarande ätas - det räcker oftast att skära bort de drabbade områdena eftersom att de ser tråkiga ut och dessutom är smaklösa.

Så länge du använder rätt typ av förpackning och paketerar/förvarar din mat rätt, kan du se till att frysbränna undviks och dina frysta livsmedel behåller sin fräschhet och förblir välsmakande. Genom att undvika frysbränna och hantera fryst livsmedel korrekt får du ut mer av din mat och bidrar till minskat matsvinn.

Effektivt förebyggande av frysbränna

För att undvika frysskador är det särskilt viktigt att lagra dina livsmedel korrekt och riktigt så att maten inte tappar vätska. Det är också viktigt att se till att förpackningen innehåller så lite luft som möjligt och att påsen ligger så tätt mot maten som möjligt. Detta hjälper till att hålla frysvarorna intakta, fräscha och välsmakande även under en längre tids förvaring. Kylkedjan för frysta livsmedel bör också vara så intakt som möjligt. Se därför till att kylkedjan för dina frysvaror inte bryts under transporteringen (från butik till ditt hem, exempelvis) så att dina livsmedel tinas upp, och försök också säkerställa att temperatursvariationerna är låga.

Förebygg frysbränna - kött och bröd

Håll köttet fräscht - utan frysbränna

Även om mat som drabbats av frysbänna generellt fortfarande är ätbar, bör du undvika att konsumera kött som utsatts av frysbränna. De täta och slitstarka fryspåsarna från Toppits® rekommenderas för att hålla resterna av maten från den senaste trädgårdsfesten välsmakande och fräscha under en lång tid framåt.

Lägg bara köttet i påsen, tryck ut överflödig luft och förslut påsen lufttätt. Tack vare den slitstarka folien i tre skikt skyddas köttet säkert från frysbränna. Beroende på den typ av kött du fryser ned och hur du förvarar och lagrar den kan dina rester från grillmiddagen ätas i månader framöver. 

Frys in bröd - utan frysbränna

För att undvika frysbränna bör vanliga påsar undvikas - istället bör du välja påsar som består av flera lager folie, vilket gör att eventuella frysskador förhindras från att uppstå.

Rekommenderade produkter