Hållbara hushållsprodukter? Miljövänliga, praktiska produkter för hjälp i hushållet!

Vad innebär hållbara hushållsprodukter?

För oss är hållbara hushållsartiklar produkter som har en liten påverkan på miljön - på Toppits® arbetar vi hårt och ständigt med att integrera hela vårt sortiment i den cirkulära ekonomin innan 2025. 

Detta inebär att vi inte längre kommer behöva använda nya, fossila råvaror för att tillverka våra produkter då artiklarna uteslutande kommer tillverkas av återvunnet eller förnyelsebart material. Dessutom kommer artiklarna kunna återvinnas eller komposteras helt efter användning.

För att läsa mer om vårt hållbarhetsarbete, klicka här.

Sortimentet hos Toppits® innehåller redan många produkter som kan återanvändas, flera gånger om. Våra Toppits® fryspåsar och Zipper®-påsar är inte bara praktiska allroundprodukter med många användningsområden, utan även så pass starka och tåliga att de kan återanvändas flera gånger.

Toppits® bivaxdukar kan användas upp till 500 gånger och är tillverkade av särskilt hållbara material.

För oss är det väldigt viktigt att hållbara hushållsprodukter blir en del av den cirkulära ekonomin. I den cirkulära ekonomin återanvänds och återvinns befintliga material och produkter så länge som möjligt för att förlänga materialens livscykel. Vi ser därför inte enbart till att våra produkter är gjorda av hållbara resurser, utan att själva produkterna kan fungera igen som råvaror för nya produkter efter användning. På så sätt kan avfallet reduceras till ett minimum och resurser kan återvinnas och återanvändas.

Förhindrar den cirkulära ekonomin plastavfall?

I den cirkulära ekonomin är plastavfall en värdefull resurs för produktion av nya, hållbara produkter och återvinningen börjar i hemmet. Till exempel: när en Toppits®-fryspåse har nått slutet av sin livslängd och måste slängas, är det viktigt att kassera den på rätt sätt så att den åter kan integreras i cykeln. Om du inte är säker på hur du ska återvinna dina Toppits®-produkter på rätt sätt, kontakta ditt lokala avfallshanteringskontor.

Är produkter mer miljövänliga genom återvinning?

För att göra våra hushållsprodukter mer hållbara och miljövänliga strävar vi efter att använda återvunna eller förnybara råvaror i tillverkningsprocessen. Genom att använda icke-fossila råvaror minskar vi användningen av fossila råvaror som olja och ger ett viktigt bidrag till en ökad hållbarhet.

Är istärningspåsar hållbara?

Återanvändbara produkter ger ett viktigt bidrag till en hållbar användning av råvaror. Av denna anledning erbjuder vi exempelvis Toppits® bivaxöverdrag, som kan användas upp till 500 gånger. Tyvärr kan återanvändbara produkter ännu inte användas i alla delar av hushållet. Varför detta inte går är ofta på grund av hygieniska skäl, eftersom strikta hygienkrav gäller för bearbetning av till exempel rått kött. Ren utrymmesbrist i frysfacket gör ibland användningen av engångsartiklar enklare och säkrare. Av dessa skäl finns det fortfarande en del engångsartiklar i vår produktportfölj. Men, vårt mål är att göra dessa produkter så hållbara som möjligt och att se till att de används på ett sätt som inte påverkar klimatet ytterligare.

Varför tillverkas inte nya Toppits®-produkter av gamla Toppits®-produkter?

Idag är redna de flesta av våra produkter redan tillverkade av 35% återvunna resurser. Dessa resurser inkluderar organiska rester från livsmedelscykeln som är säkra för livsmedelsförvaring. Det innebär att en del av råvarorna består av restresurser för att minska användningen av oljebaserade råvaror. Mer om detta ämne och massbalansmetoden finns här. De flesta produkter i Toppits®-portföljen är återvinningsbara. Det är för närvarande inte möjligt att tillverka nya produkter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel från dessa produkter då kraven på denna typ av återvinning är särskilt höga. Detta för att säkerställa att de säkert kan komma i kontakt med livsmedel. Men om de kasseras på rätt sätt kan materialet från våra produkter till exempel användas för att tillverka nya högkvalitativa papperskorgar.

Rekommenderade produkter