startsida > Recept > Tre varianter på knäck
print

Tre varianter på knäck

Variation förnöjer! Prova nya smaksättningar på den klassiska knäcken - vi ger dig tre läckra tips!

Knäck: något av det populäratse, enklaste och mest klassiska vi har på julgodisbordet - håller du med? Vi har valt att göra fyra olika varianter av en sats. En "naturell" - den vi kallar originalet - med hackad mandel; en toppad med finhackade pistagenötter; en toppad med fräscht lingonpulver, och i den sista delen rörde vi ner vaniljpulver och pudrade sedan med florsocker. 

Ingredienser

för 70 portioner
2  dl socker
2  dl grädde
2  dl ljus sirap
5  g smör
Förberedelse
1h + stelning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Steg 2:

Koka upp och låt koka kraftigt, rör om ibland, tills temperaturen är 125-126 grader. Det tar normalt mellan 10- 40 minuter beroende på kastrull och värme. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet (droppa lite knäck i en kopp kallt vatten. Om det går att forma knäcken till en kula så är den klar.).

Steg 3:

Ta kastrullen från värmen, tillsätt smör och rör om tills det smält.

Skeda eller häll försiktigt knäcken i Toppits® knäckformar och låt svalna. Toppa med eventuell smaksättning! Pistagenötter och lingonpulver toppar du med efter att du hällt smeten i formarna medan du om du önskar en vaniljsmak på din knäck rör ner vaniljpulvret i smeten. Se då till att göra denna smaksättning på den sista smeten i kastrullen, så att den inte påverkar de andra smaksättningarna. Tänk på att knäcken stelnar fort, så ta inte för lång tid på dig :)

Önskar du mjuk, seg eller hård knäck? Se detta recept på knäck för att få exakt den mjuk- eller hårdhet du önskar!

Bästa till rester!

Se gärna till att göra dubbel en dubbel sats av knäck när du ändå håller på - de går åt snabbt! Förvara den färdiga, stelnade knäcken i en lufttät burk, och för att slippa knäck som klibbar ihop kan du med fördel lägga ett ark av Toppits® bakplåtspapper mellan lagren. 

liknande recept

Klassisk favoritkaka med vanilj, glasyr och knaprigt strössel

Syrlig, krämig smulpaj

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor