startsida > Recept > Tre varianter på knäck
print

Tre varianter på knäck

Variation förnöjer! Prova nya smaksättningar på den klassiska knäcken - vi ger dig tre läckra tips!

Knäck: något av det populäratse, enklaste och mest klassiska vi har på julgodisbordet - håller du med? Vi har valt att göra fyra olika varianter av en sats. En "naturell" - den vi kallar originalet - med hackad mandel; en toppad med finhackade pistagenötter; en beströdd med vacker lingonpulver, och i den sista delen rörde vi ner vaniljpulver och pudrade sedan med florsocker. 

Ingredienser

för 70 portioner
2  dl socker
2  dl grädde
2  dl ljus sirap
5  g smör
Förberedelse
1h + stelning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Tänk på: 

* Koka inte dubbel sats. Om du dubblerar receptet är det lätt att knäcken inte får rätt konsistens eftersom att de undre delarna får rätt värme medan de övre delarna blir för svala.

*Knäckens hårdhet beror på hur länge du kokar den: ju längre du kokar desto hårdare blir knäcken. Om du vill ha en mjukare knäck kan du därför få en knäck som blir svår att få ur knäckformen utan att den fastnar. 

Steg 2:

Koka upp och låt koka kraftigt, rör om ibland, tills temperaturen är 125-126 grader. Det tar normalt mellan 10- 40 minuter beroende på kastrull och värme. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet (droppa lite knäck i en kopp kallt vatten. Om det går att forma knäcken till en kula så är den klar.).

Steg 3:

Ta kastrullen från värmen, tillsätt smör och rör om tills det smält.

Skeda eller häll försiktigt knäcken i Toppits® knäckformar och låt svalna. Toppa med eventuell smaksättning! Pistagenötter och lingonpulver toppar du med efter att du hällt smeten i formarna medan du om du önskar en vaniljsmak på din knäck rör ner vaniljpulvret i smeten. Se då till att göra denna smaksättning på den sista smeten i kastrullen, så att den inte påverkar de andra smaksättningarna. Tänk på att knäcken stelnar fort, så ta inte för lång tid på dig :)

Önskar du mjuk, seg eller hård knäck? Se detta recept på knäck för att få exakt den mjuk- eller hårdhet du önskar!

Bästa till rester!

Förvara den färdiga, stelnade knäcken i en lufttät burk, och för att slippa knäck som klibbar ihop kan du med fördel lägga ett ark av Toppits® bakplåtspapper mellan lagren. 

liknande recept

Det knapriga fröknäcket som med röror blir en delikatess

Påskmuffins 02.04.2020

Fina muffins med sockersöta kaninöron av marshmallows

Kanelbullar 30.09.2020

Stora, goda och saftiga kanelbullar med mycket fyllning