startsida > Recept > Sötpotatissoppa med rotfruktschips
print

Sötpotatissoppa med rotfruktschips

De smakar gott var för sig eller tillsammans - och fyller bordet med grönsaker

Vi rostar vackra skivor av grönsaker och rotfrukter i ugnen och gör krispiga, grönsaks- och rotfruktschips fulla av smak, näring och färg. De vi inte äter som snacks slänger vi i soppskålen där de blir en perfekt kontrast till den lena sötpotatissoppan. Ingenting går till spillo, och soppan blir minst dubbelt så god!

Ingredienser

för 4 portioner
2   morötter (ca 200g)
1   palsternacka (ca 200 g)
1  stor sötpotatis
1   rödbeta
  msk olivolja
   salt
   peppar
1   äpple
20  g ingefära
8  dl grönsaksbuljong
2  dl grädde
Förberedelse
30 min förberedelse, 30-45 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Förvärm ugnen till 150°C i varmluft (170°C över-/undervärme). Skölj, rengör och torka grönsakerna och rotfrukterna - de behöver inte skalas. Skär en fjärdedel av sötpotatisen och persiljan, en halv morot och hela rödbetan med en kniv eller en potatisskalare i mycket tunna skivor som är så jämna som möjligt. Tänk på att skivorna krymper ordentligt när du bakar dem i ugnen.

Steg 2:

Lägg skivorna sida vid sida på hushållspapper och krydda med lite salt. Lägg ytterligare ett ark hushållspapper ovanpå grönsakschipsen, och addera tryck genom att lägga en ugnsplåt över som du sedan sätter en kastrull ovanpå. Låt stå i 5-10 minuter så att överflödigt vatten pressas ut.

Steg 3:

Klä bakplåten med Toppits® bakplåtspapper. Stryk grönsaksskivorna tunt med olja på båda sidor med en pensel och salta lätt. Sprid ut skirvorna på bakplåtspappret så att de inte nuddar varandra. Det är bäst att sortera skivorna efter grönsak/rotfrukt och storlek då de har olika tillagningsstid: vissa blir krispiga snabbare än andra etc. och då är det lättare att ta bort dem från plåten om de redan är sorterade.

Låter det tidskrävande att pensla skivorna med olja? Då kan du lägga de skivade grönsakerna (morötter, palsternackor och sötpotatis - ej rödbetor eftersom att dessa färgar av sig) i en Toppits® Zipper® -påse. Tillsätt 1 matsked olja och 3 nypor salt, stäng påsen och knåda allt så att skivorna blir täckta med olja. Sprid sedan ut grönsaksskivorna på bakplåten. Lägg därefter rödbetorskivor i Zipper®-påsen, tillsätt 1/2 matsked olja och 1-2 nypor salt, stäng påsen och knåda. Lägg sedan rödbetsskivora på plåten.

Steg 4:

Sätt in ugnsplåten i den förvärmda ugnen i mitten av ugnen, och låt ugnsluckan stå öppen med hjälp av en stekspade i trä eller liknande. Detta gör att fukten tillåts sippra ut, och grönsakschipsen blir krispiga.

Kontrollera grönsakschipsen efter cirka 30-35 minuter. Ta ut de krispiga, gyllene grönsakschipsen och fortsätt att baka de som inte riktigt blivit klara tills även de är krispiga och fina. Låt dem svalna på bakplåtspapper - om du lägger dem på plåten kommer de tillagas ytterligare. 

Steg 5:

Under tiden som chipsen bakas, se till att tillaga en sötpotatissoppa på bland annat grönsaksresterna. För att göra detta: skala äpplet och ingefäran och skär dessa i stora kuber tillsammans med kvarvarande grönsaker. Värm 2 matskedar olja i en kastrull på medelvärme och stek allt i 10 minuter. Rör om då och då. Häll på 8 dl grönsaksbuljong och låt sjuda i cirka 15 minuter. Tillsätt 2 dl grädde och puréa sedan sötpotatissoppan med en mixer. Om soppan är för tjock, lägg till lite mer grönsaksbuljong. Häll upp sötpotatissoppan i skålar och garnera med hemgjorda grönsakschips. 

Bästa till rester!

Förvara sötpotatissoppan täckt, t.ex. med Toppits® plastfolie, ca 2 dagar i kylskåpet. Grönsakschipsen drar åt sig frukt från luften, så se till att förvara dem lufttätt. Förpackad i en burk med lock eller i Toppits® Zipper® eller SafeLoc® - pressa ut luften så mycket som möjligt innan du stänger. De förblir krispiga i upp till 3 dagar, och enligt vad vi fått erfara håller sig palsternackan krispigast längst medan röbetan blir mjuk snabbast. 

liknande recept

Vi är överens: Pizza går alltid hem! Och om du inte har någon ugn tillgänglig, eller om du inte vill förvärma den och vänta länge, kan du också göra en läcker pizza i stekpannan.

Quiché med lax 25.09.2019

Enklaste rätten till minglet

Det verkar mer komplicerat än vad det är: så här gör du sushi. Testa - det lönar sig!