print

Sötpotatisfalafel

Vegetariska bollar med smak av Mellanöstern

Överblivna rester av sötpotatis från din senaste omgång ugnsrostat? Toppen! Förvandla enkelt den populära rotknölen tillsammans med smakrika kryddor som koriander och kummin och gör din egen falafel! Baka den i ugn, slipp allt flott och bevara nyttigheten: sötpotatis är fylld med antioxidanter och fibrer. Matcha med pitabröd, eller med ett härlig sallad på betor, morötter och zucchini som toppas med hummus och fröer.

Ingredienser

för 4 portioner
700  g sötpotatis
2  msk mjöl
1  burk kikärtor (ca 240 g)
1  stor gul lök
2  klyftor vitlök
2  msk färsk persilja
1  tsk kummin
1  näve färsk koriander
  tsk mald koriander
2  msk citronjuice
½  tsk salt
100  g mjöl
   Hummus, pitabröd, morötter, zucchini, fröer
Förberedelse
80 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Samla ingredienserna. Om sötpotatisen inte redan har ugnsbakats, sätt igång ugnen på 225 grader och rosta potatisen tills dess att du enkelt kan trycka igenom den med en gaffel. Låt potatisen svalna helt, och ta bort skalet.

Steg 2:

Lägg den avsvalnade sötpotatisen i en stor skål och mosa med en gaffel. Tillsätt mjöl, kikärtor, finhackad lök och vitlök, hackad persilja och koriander, kummin, citronjuice och salt. Fortsätt att mosa ordentligt tills dess att massan är jämn och mjuk. Om du har ont om tid går det bra att använda en matberedare - se bara till att massan inte blir för vattnig.

Steg 3:

Nu är det dags att forma falafeln. Du kan använda dina händer, en tesked - precis det som passar den storlek av falafel som du önskar. Rulla till bollar och låt vara eller pressa ut till plattare "biffar" och placera sedan på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Täck plåten med plastfolie och förvara i kyl i cirka 45 minuter.

Falafel på sötpotatis med Toppits

Steg 4:

Sätt ugnen på 190 grader. Ta ut plåten från kylskåpet och baka falafeln i cirka 10 - 12 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga. Om du valt att platta till bollarna räcker det att du bakar falafeln i 8 - 10 minuter.

Falafel på sötpotatis Toppits

Steg 5:

Klara att njuta! Servera tillsammans med pitabröd och grönsaker, eller lägg på en salladsbädd med exempelvis polkabetor och hyvlade morötter. Hummus och pumpafrön är supergott till!

Tips:

Gör en stor omgång falafel och frys ner så sparar du bara tid och ser till att du verkligen använder och äter allt - bara att ta upp och tillaga när andan faller på! Du kan frysa ner den färdigbakade falafeln, men bäst blir det om du fryser ner bollarna innan de är bakade. Rulla falafeln och lägg på en plåt täckt med plastfolie. In i frysen i cirka en timme så att de stelar till. Ta ut dem och lägg ner i en tät påse, till exempel en Safeloc® eller en av våra fryspåsar i treskikt. Falafeln håller sig fräsch i 6 månader i frysen!

liknande recept

Grön smoothie 25.09.2019

En powermix för ditt immunförsvar

Rödbetsbröd 29.11.2019

Så färgglatt, fylligt och smakrikt - perfekt med ost och honung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten och användbarheten på webbsidan, för marknadsföringsändamål och sortimentsanalyser. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Mer detaljer om detta kan du ta reda på genom att klicka på knappen „Mer information“.