print

Skördetid

Frukt och grönt i säsong

Att välja frukt och grönt i säsong är inte bara klimatsmart - råvarorna är också billigare, godare och näringsrikare. Tomater doftar mer, gurkor är krispigare, jordgubbar smakar som jordgubbar ska. Närodlade och lokalt producerade varor bör vara det självklara valet när handlar till kvällens middag eller morgondagens frukost.

16. Augusti 2019, 00:00

Frukt och grönsaker som odlas året om är väldigt ovanligt. Tomater i butik i januari? Visst går de att få tag på, men du kan vara säker på att de är importerade då svenska tomater odlas från april till november. Att köpa lokalt producerade råvaror i säsong har bara fördelar:

  • Billigare. Utbudet är större och mer lättillgängligt, vilket innebär lägre transport- och produktionskostnader som i slutändan gynnar dig som konsument.
  • Näringsrikare. Färska primörer, som skördas när de är mogna, har mer och bättre vitaminer och näringsämnen jämfört med importerade livsmedel. Frukt och grönsaker odlade på friland med frisk luft och solsken håller en högre kvalitet och bidrar till intensivare smaker och aromer.
  • Mindre gifter. Lokalt producerade och odlade frukter och grönsaker innehåller oftast mindre rester av bekämpningsmedel än importerade produkter. Ekologiskt odlade produkter har också en färre nitrater.
  • Mer miljövänligt. Dels på grund av kortare transportsträckor, men också på grund av det faktum att utomhussodling inte kräver någon energi för uppvärmning.

Passa på att köpa frukt och grönt i säsong för att frysa ner eller konservera godsakerna när de är på sin absoluta topp vad gäller smak och näringsinnehåll. Blanchera och förväll zucchini eller pumpa; gör sylt och marmelad av bär som jordgubbar och hallon; torka kantareller och champinjoner. Din plånbok och vår planet kommer tacka dig!

Rekommenderade produkter