startsida > Recept > Saffransbiscotti med choklad
print

Saffransbiscotti med choklad

Söt och knaprig - med choklad och mandel!

Söta och underbart knapriga skorpor med smak av saffran. Kryddan som trots sin mildhet kan ta över hela hemmet med sin ljuvliga "Nu är det jul!"-doft.

Dessa saffransbiscottis bakar du snabbt och enkelt, och dessutom på ingredienser som oftast redan finns hemma i skafferi och kyl. Med mörk choklad blir de lyxiga skorporna snäppet vassare och får en sötma som balanseras perfekt med en kopp hett kaffe, te eller en mugg glögg. 

Ingredienser

för 4 portioner
100  g smör
1  kuvert saffran
  dl socker
3  st ägg
6  dl mjöl
  tsk bakpulver
1  tsk vaniljsocker
1  nypa salt
50  g hackad mandel
50  g hackad mörk choklad
Förberedelse
15 min förberedelse, 20 + 20 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 200°C (190°C varmluft). Smält smöret på låg värme tillsammans ett kuvert saffran och låt sedan blandningen svalna lite. 

Steg 2:

Blanda ihop socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hacka mandel och choklad och tillsätt detta. Rör sedan ner äggen i smöret och därefter de torra ingredienserna. 

Skorpor med saffran och choklad på bakplåtspapper från Toppits

Steg 3:

Forma smeten till en smidig deg som du sedan rullar ut i tre längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Med vårt nya bakplåtspapper med glidfri undersida kan du rulla ut degen på pappret utan att det åker rundor - bakningen blir så mycket stillsam och du slipper massa onödig frustration :) Sätt in plåten i ugnen och grädda i nedre delen i cirka 20 minuter. Ta ut plåten och sänk ugnstemperaturen till 100°C. 

Skorpor med saffran och choklad på bakplåtspapper från Toppits

Steg 4:

Skär längderna (flytta dem ej från plåten) i sneda "biscottibitar" och separera dem från varandra så att de torkar ordentligt. 

Saffransskorpor med choklad och mandel på Toppits bakplåtspapper

Steg 5:

Ställ in plåten i ugnen igen och låt baka ytterligare 20 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka på eftervärme. Klart!

Bästa till rester!

Infrysning är ett utmärkt sätt att förvara skorpor på - i en tät fryspåse eller Safeloc® håller de upp till ett år! Om du förvarar skorporna i rumstemperatur ska de förvaras torrt och luftigt - använd gärna glas- eller plåtburk med lock. Oavsett förvaringsmetod måste skorporna vara helt torra och kalla innan du tar dem från plåten. 

Ett tips: Den krossade biscottin ger ett supergott crunch till len vaniljglass, där vaniljens mildhet väger upp sötman i saffranet.

liknande recept

Saffransbriocher 21.10.2020

Ljuvligt juliga briocher i muffinsformar med smak av saffran

Rödbetsbröd 16.01.2020

Så färgglatt, fylligt och smakrikt - perfekt med ost och honung

Punktligt till världschokladdagen har vi tagit fram ett speciellt recept för alla gottgrisar därute: vegansk apelsin-chokladtryffel. Mjukt smältande innehåll täckt med knaprig mörk choklad – helt enkelt oemotståndligt!