startsida > Recept > Recept för bästa julbaket: spektulatius
print

Recept för bästa julbaket: spektulatius

Visst går det att köpa spektulatius, men man måste inte. Vårt förslag: Baka de kryddiga julkakorna själv i stället!

En adventstid utan spekulatius? Det är för många helt otänkbart. I stället för att köpa dem, kan du baka dem själv. I grund och botten handlar det nämligen bara om att göra en enkel kakdeg. Det speciella med denna bakning är den fina papparkaksdoften. Gillar du julkakor, men fasar inför momentet då du kavlar ut degen? Ett litet tips: Med Toppits® bakplåtspapper på rulle slipper du besväret med att pappret glider iväg och rullar ihop sig. Du förstår varför i receptet.

Vårt Toppits®-tips:

1. Du kan även ersätta ingredienserna med veganska alternativ som växtbaserat smör och växtbaserad mjölk.

2. För att få bästa smak på kakorna, bör pepparkakskryddorna innehålla kanel, kardemumma, rivna citrusskal, kryddnejlika, muskot, ingefära eller kryddpeppar.

Ingredienser

för 4 portioner
300  g vete- eller dinkelmjöl
150  g mjukt smör eller margarin
75  g farinsocker
4  tsk pepparkakskrydda
1  tsk salt
4  msk mjölk
Förberedelse
1h
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Så här gör du 

Steg 1:

Blanda de torra ingredienserna och arbeta sedan in smöret eller margarinet. Om degen blir för torr och spröd, kan du tillsätta lite mjölk.

Steg 2:

Vira in degen i Toppits® plastfolie och lägg den i kylen. I bästa fall låter du den vila där en hel dag,  annars räcker det med några timmar i kylen. Observera: Det går bra att spara plastfolien och återanvända den för din nästa bakning eller för att täcka över överblivna maträtter!

Steg 3:

Riv av ett stycke Toppits® bakplåtspapper på rulle och lägg det på din arbetsyta. Tack vare den glidfria undersidan kan du enkelt kavla ut degen på pappret. Och du behöver inget mjöl, som skräpar ner i hela köket. Degen ska vara ca fem millimeter tjock.

Steg 4:

Nu kan du stansa ut kakorna i valfria spekulatiusformer. Det bästa med detta: Tack vare antihalk-strukturen på Toppits® bakplåtspapper på rulle klibbar degresterna inte fast på ytan.  Du kan enkelt dra bort den överflödiga degen från pappret och skjuta över bakplåtspappret med de färdiga kakorna på bakplåten. Kakorna går inte sönder och blir inte missformade och du kan glädja dig åt dina perfekt formade kakor.

Steg 5:

Baka dina spekulatius i ugnen i 180°C (över-/undervärme) i 8-10 minuter.

Och nu är julkexen klara!


Kan du inte få nog av bakning? Då kan du testa receptet på chokladjulgranar – de är inte bara supergoda, utan ser även gulliga ut. Eller vill du ha inspiration för lite lätt mat innan det blir dags för den klassiska julmaten? Då kan vi varmt rekommendera vår bouillabaisse på fiskrester.

liknande recept

Syrlig, krämig smulpaj

Läcker minitårta i muffinsform

Bakad cheesecake 20.03.2020

Krämig och mäktig - med dulce de leche