startsida > Recept > Piroger
print

Piroger

Hemgjorda piroger - för utflykt, till mellanmål, som en snabbfixad lunch..

Piroger är inte bara gott – det är också ett utmärkt klimatsmart och budgetvänligt sätt att ta hand om dina matrester på bästa sätt. Tacofärs, fajitakyckling, rostade rotgrönsaker – att gömma dem i ett täcke av gyllene deg och baka till perfektion är alltid en god idé. Med vårt glidfria bakplåtspapper kan du dessutom kavla ut degen direkt på pappret. Vårt recept ger 20 små eller 10 stora piroger.

Ingredienser

för 10 portioner
50  g jäst
5  dl vatten
½  dl olja
1  tsk socker
1  tsk salt
10  dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl
   Fyllning
400  g köttfärs
1   paprika
1   gul lök
1  msk olja
2  msk tomatpuré
½  burk krossade tomater (200 g)
2  tsk grillkrydda
1  tsk salt
2  krm svartpeppar
1  krm socker
   Pensling
1  st ägg
1  msk mjölk
½  tsk salt
Förberedelse
30 min, 1.25 h jäsning, 20 min ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Deg:

Lös upp jästen i ljummet vatten.

Tillsätt olja, socker, salt och hälften av mjölet och arbeta samman, gärna med maskin.

Tillsätt mer mjöl efterhand och knåda rejält tills du har en smidig deg som släpper från kanterna.

Låt jäsa övertäckt med Toppits® plastfolie i 45 minuter.

Steg 2:

Fyllning:

Finhacka lök och vitlök, och grovhacka paprikan.

Fräs lök, paprika och köttfärs i olja på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kryddor, låt puttra i 10 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.

Steg 3:

Montering:

Klä två plåtar med Toppits® bakplåtspapper.

Vispa samman ägg, mjölk och salt och ställ åt sidan. Ta upp degen på mjölat bakbord eller kavla ut direkt på vårt glidfria bakplåtspapper. Dela degen i hälften och kavla ut till en ½ cm tjock degplatta.

Ta ut rundlar, ca 10 cm i diameter för små och 20 cm för stora piroger. Använd ett stort pepparkaksmått, måtta med en skål eller liknande.

Lägg fyllning i mitten av rundeln, pensla degkanterna med äggvisp och vik ihop till en halvmåne. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna. Lägg pirogerna glest på plåtarna och låt jäsa övertäckt i en halvtimme. Gör samma sak med den andra deghalvan.

Hembakade pirogermed köttfärsfyllning på bakplåtspapper med Toppis

Steg 4:

Gräddning:

Sätt ugnen på 220 grader.

Pensla pirogerna med äggvisp. Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 10-12 minuter (små), 20 minuter (stora) eller tills de fått färg. Låt svalna på galler, och servera sedan gärna tillsammans med en god sallad.

Bästa till rester!

När du ändå är igång: passa på att göra en extra omgång piroger så att du kan frysa ner hälften och sedan tina och värma de dagar då du vill ha något snabbt - och gott!. Piroger går bra att frysa in både gräddade och ogräddade - se till att förpacka dem väl i Toppits® fryspåsar. 

liknande recept

Perfekt svalkande efterrätt för varma sommardagar

Polkakäppar 21.10.2020

Klassiska polkagriskäppar i helt ny spröd, mjuk tappning!

Morotsrulltårta 26.03.2020

Fantastiskt saftig klassiker - i ny tappning!