startsida > Recept > Morotsrulltårta
print

Morotsrulltårta

Fantastiskt saftig klassiker - i ny tappning!

Moroten: en god råvara vi har gott om, och som dessutom är väldigt snäll mot både mage och plånbok. Förädla grödan på bästa sätt: uppgradera den så populära morotskakan till en morotsrulltårta! Den vanligtvis krispiga grönsaken gör rulltårtan oerhört saftig, och med sin syrliga fyllning gjord på cream cheese lovar vi att den kommer bli en ny favorit till fikan. 

Ingredienser

för 8 portioner
   Tårtan
  dl morot
3  st ägg
  dl strösocker
2  msk mjölk
2  dl mjöl
2  tsk kanel
1  tsk bakpulver
   Fyllning & topping
50  g smör
200  g färskost
1  dl florsocker
2  tsk vaniljsocker
Förberedelse
2,5 timmar (ink avsvalning + stelning av kristyr)
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Ta fram smöret till fyllningen så att det blir rumstempererat, och sätt ugnen på 250 grader. 

Steg 2:

Riv morötter fint. Vispa ägg och socker fluffigt.

Steg 3:

Blanda mjöl, kanel och bakpulver i en separat bunke. I det vispade ägget, tillsätt först mjölk, sedan mjölblandningen och till sist morötterna. 

Steg 4:

Smörj ett bakplåtspapper med smör, och bred ut smeten jämnt över pappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 3-5 minuter - kakan ska bara få lite färg. 

Steg 5:

När kakan är färdiggräddad, ta ut den ur ugnen och strö socker över kakan. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå kakan och vänd upp på ett galler. Dra försiktigt av det första pappret och låt kakan svalna.

Steg 6:

Nu är det dags för den syrliga fyllningen. Vispa samman rumstempererat smör med färskost. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Spara en del till spritsning. 

Morotsrulltårta med krämig frosting och syrlig fyllning på Toppits bakplåtspapper

Steg 7:

Bred fyllningen jämnt över hela kakan. Rulla med hjälp av bakplåtspappret ihop kakan på längden, kläm ihop något för att fixera kakan och lägg skarven nedåt. Lägg i kylen och låt stela något, och spritsa sedan lite god färskostskräm på toppen. Toppa med riven morot. Klart! 

Bästa till rester

I kylen klarar sig morotsrulltårtan sig bra i upp till fem dagar - se bara till att du täcker den ordentligt med plastfolie så att den inte tar smak från andra livsmedel. Du kan även frysa tårtan (med frosting!) i 3-6 månader. Rädd att den glöms bort längst bak i frysen? Använd vår Foodsaver App - inget glöms, inget slängs. Svin(n)smart!

liknande recept

Hur gott är inte en skiva färskt bröd som fortfarande är ljummen och som du dessutom har bakat själv? Och det bästa av allt är att gårdagens potatisrester används till något gott. Hur du gör brödet, berättar vi i detta recept.

Dessa cupcakes gör du i en handvändning och när du dekorerar dem fint och ställer fram dem i de hemgjorda formarna av bakplåtspapper på rulle blir de även ett snyggt blickfång på påskbordet.

Pretty in pink - färga hamburgarbröden med rödbetor