startsida > Recept > Minidonuts
print

Minidonuts

Fluffig deg, färgglad glasyr och regnbågsströssel - våra donuts i muffinsform är klara!

Att baka minidounts hemma i köket är hur enkelt som helst - du behöver inte ens en speciell bakform eller maskin! De söta (både för smakpalett och ögon..) minimunkarna bakar du med jäst deg, och med hjälp av aluminiumfolie och en muffinsplåt fixar du snabbt bakverkets unika form. 

Ingredienser

för 12 portioner
125  ml mjölk
2  msk mjölk
40  g smör
175  g mjöl
4  g torrjäst
25  g socker
8  g vaniljsocker
1  nypa salt
1   ägg (M)
1   äggula (M)
200  g florsocker
1  msk citronsaft
   karamellfärg
   strösocker
   + strössel
Förberedelse
45 minuter
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Värm 125 ml mjölk och 40 gram smör i en liten kastrull tills dess att smöret har smält. Låt det svalna tills det blivit ljummet. 

Steg 2:

Blanda 175 gram mjöl, 4 gram torrjäst, 25 gram socker, vaniljsockret och 1 nypa salt i en skål. Tillsätt 1 ägg, 1 äggula och den ljumna smörmjölksblandningen och blanda allt med hjälp av en handvisp till en slät, tjock smet. Täck skålen och låt stå på en varm plats i cirka 30 minuter för jäsning. 

Steg 3:

Under tiden som du väntar på att degen ska jäsa, smörj muffinsplåten med smör. Forma Toppits® aluminiumfolie till 12 rullar och placera dem i mitten av urgröpningarna i muffinsbrickan. För att göra detta rätt, klipp av en cirka 5 cm bred remsa av aluminiumfolie, vik den längs med längden och snurra remsan kring tummen. Vik in kanten i toppen så att rullen håller formen bättre.

Steg 4:

Förvärm ugnen till 200°C (180°C i varmluftsugn). Rör runt i den jästa degen, och häll den sedan i en Toppits® fryspåse eller spritspåse. Klipp av max 1 cm av ena kanten/spetsen av påsen, och spritsa degen runt aluminiumrullarna i muffinsplåten. Perfekta höjden för fyllningen är cirka 1.5 cm - det är ungefär hälften av höjden på muffinstråget. 

Steg 5:

Baka munkarna i den förvärma ugnen i cirka 10 minuter, och låt dem sedan svalna på gallret i 10 minuter. Ta bort aluminiumrullarna från munkarnas "kärna", och ta sedan ut dina donuts från formen. Du kan behöva använda en kniv här för att lätt skära längs kanterna så att munkarna lossnar. Låt dem sedan svalna ytterligare. 

Steg 7:

Blanda 200 gram florsocker, 2 matskedar mjölk och 1 matsked citronsaft till en tjock, krämig frosting. Färglägg precis så som du önskar. Doppa munkarna i glasyren till hälften, låt överflödig glasyr rinna av och lägg dem sedan på ett ark Toppits® bakplåtspapper. Dekorera sedan med strössel eller spritsa ett fint mönster med glasyr av annan färg. Låt glasyren stelna. 

Tips!

Istället för mjölk kan frostingen också blandas med den överblivna äggvitan. Vispa äggvitan tills den hårdnat och häll i 200 gram florsocker. Blanda i karamellfärgen och addera 1-3 teskedar citronjuice för att skapa en krämig blandning. 

Bästa till rester:

Täck de överblivna (om det nu finns några kvar..) minimunkarna med Toppits® aluminiumfolie. Men - de smakar allra bäst nybakade och fräscha!

liknande recept

Ett runt kex, en triangel och så lite glasyr - våra granar är redo!

Saffransbullar, lussebullar eller lussekatter? De är lika goda oavsett - vi ger dig ett enkelt recept för ljuvligt saftiga bullar

Punktligt till världschokladdagen har vi tagit fram ett speciellt recept för alla gottgrisar därute: vegansk apelsin-chokladtryffel. Mjukt smältande innehåll täckt med knaprig mörk choklad – helt enkelt oemotståndligt!