startsida > Recept > Fruktiga energibars
print

Fruktiga energibars

Snabba bars med långsam energi

Vad passar bättre som mellanmål än nyttiga och smidiga bars? När du är på språng, under blodsockerfallet på kontoret, innan träningen.. Här skippar vi raffinerat socker och låter sötman och energin komma från frukt, nötter och havre. Krämiga aprikoser kombineras med knäckiga nötter i en supergod, syrlig och fräsch mix!

Ingredienser

för 8 portioner
3  dl havregryn
15  st torkade aprikoser
¼  dl solrosfrön
1  dl osötad äppeljuice
1  msk rapsolja
   kokosflakes
   pekannötter
Förberedelse
30 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Börja med att sätta ugnen på 150° C (130° C i varmluft). Klä en mindre glasform (vi använde en på 27*18 cm) med bakplåtspapper. 

Steg 2:

Klipp de torkade aprikoserna i småbitar och hacka pekannötterna i önskad storlek, men inte för stort - då kommer dina bars inte att hålla samman. Det går såklart bra att byta ut pekannötter mot cashews, eller använda torkad mango istället för aprikos, men se till att vara uppmärksam på att justera storlek och mängd så att massan blir kletig. Mango har exempelvis hårdare konsistens än aprikos, och du måste därför hacka mangon i mindre bitar för att få den mjukare så att den passar ihop med de andra ingredienserna. 

Steg 3:

Blanda samtliga ingredienser i en skål och krama massan med dina händer så att de torra ingredienserna binds med vätskan. Lägg massan på bakplåtspappret (det behövs inte någon olja), och sprid ut till önskad tjocklek. Grädda i 30 minuter, låt svalna och skär sedan upp. Voilá - både du och dina hemgjorda bars är ready to go!

Om du önskar tunnare (och därmed fler) bars kan du givetvis använda en större form. Se då bara till att vakta ugnen lite extra så att dina bars inte bränns och blir torra. 

Förvaringstips: 

Dina energibars håller sig fräscha länge om du förvarar dem på rätt sätt. Klä in dem i Toppits® plastfolie och förvara i kyl i upp till fyra månader, eller stoppa dem i en återförslutningsbar SafeLoc® så klarar de sig i upp till 8 månader i frysen. Vår varmaste rekommendation är att du använder vår Foodsaver-app - en svinnsmart lösning som ger dig full koll på innehåll i kyl och frys :)

liknande recept

Den klassiska och italienska förrätten är perfekt för grönsaksrester

Saffransbriocher 21.10.2020

Ljuvligt juliga briocher i muffinsformar med smak av saffran

Läcker minitårta i muffinsform