startsida > Recept > Fransk, vit nougat
print

Fransk, vit nougat

Lite mjukt, lite hårt, lite nötigt, lite sött - och väldigt gott!

Kärt barn har många namn.. Turrón, Turkisk honung eller - som vi bäst känner till den - Fransk nougat. Seg, mjuk och krispig får den härliga nougaten sin milda sötma från en mix av rostad mandel, pistasch, tranbär och honung. Gör din egen, hemlagade nougat - perfekt på gottebordet inför jul.

Ingredienser

för 25 portioner
200  g mandel (med skal)
50  g pistaschnötter (osaltade)
25  g skivad mandel
30  g torkade tranbär
1  stort ägg
1  nypa salt
1  paket vaniljsocker (8 g)
250  g socker
125  g flytande honung
Förberedelse
20 min + 90 i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 150°C varmluft (om du har över- och undervärme, se tips längst ner i texten). Klä en ugnsplåt med Toppits® bakplåtspapper, häll ut 200 gram mandel på plåten och rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Addera sedan 40 gram pistaschnötter med mandeln och samla till ena sidan av plåten. På den tomma sidan sprider du ut 25 gram skivad mandel, och så rostar du allt ytterligare 10 minuter. Ta ut plåten från ugnen och låt nötterna svalna helt.

Steg 2:

Medan du väntar på att nötterna ska svalna, finhackar du de resterande pistaschnötterna (10 gram) samt 30 gram torkade tranbär. Knäck ett ägg, häll vitan i en värmetålig skål och addera en nypa salt. Använd en elvisp och vispa vitan tills den hårdnat. Gulan behöver du inte i detta recept, så använd den till en god äggröra eller omelett! Alternativt kan du frysa in den - se längre ner i texten för tips.

Steg 3:

Häll 250 gram socker, 1 påse vaniljsocker, 125 gram honung och 2 msk vatten i en stekpanna och hetta upp över medelvärme. När massan värmts upp, se till att röra runt ordentligt - efter att du rört runt denna gång får du nämligen inte röra i smeten längre. När blandningen börjat koka, använd kökstermometern för att hålla koll på temperaturen. 130°C - 140°C är perfekt! I en tunn stråle, häll försiktigt den varma mixen i skålen med äggvitor och vispa sedan smeten på högsta hastighet i 2 minuter.

Fransk nougat med mandel och pistasch på bakplåtspapper

Steg 4:

Förvärm ugnen till 50°C, varmluft. Blanda ner de hela mandlarna, pistaschnötterna och torkade frukten under äggvitorna. Sprid de rostade mandlarna tunt på den bakplåtspappersklädda ugnsplåten och bre över ett 2-3 centimeter tjockt lager med nougatsmet. Smeten kommer inte täcka hela plåten. Strö över den hackade pistaschen. Baka i ugnen i cirka 90 minuter. Den vita nougaten är perfekt när ytan inte längre skiner utan är vackert matt. Då klibbar den inte och blir också lätt att skära i fina bitar. Tillåt nougaten att svalna helt.

Steg 5:

Vänd försiktigt nougaten och pilla bort bakplåtspappret. Vänd runt nougaten igen och skär i så stora bitar som du önskar. Mums!

Tips!

Detta recept fungerar extra väl när nougaten bakas i varmluftsugn. Om din ugn inte har denna funktion kan du ändå baka nougaten, men tänk då på följande: nötterna rostas på samma sätt (150°C i 10 + 10 minuter), men när du sedan ska torka nougaten på 50°C behöver du förlänga tiden med cirka 20 minuter (totalt 110 minuter). Håll koll på när nougaten blivit matt bara, så vet du att den är färdig.

Frysa ner äggula

Överbliven äggula och inte sugen på omelett? Då går det bra att frysa ner dem! Resultatet blir inte lika bra som för äggvitor, men det finns ett knep för att undvika att gulorna blir alltför geleaktiga vid nedfrysning: salt eller socker. För 2,5 dl äggula krävs en halv tesked salt eller en matsked socker.

Bästa för rester

Skär den vita nougaten i kvadrater eller längre stavar och klä i i små paket av Toppits® bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Den vita nougaten håller sig fräsch i cirka fyra veckor.

liknande recept

Frasigt goda, kalljästa vaniljfyllda bullar

Påskkakor 05.04.2020

Spröda kaninkakor av mördeg

Rödbetshummus 17.02.2020

Nyttig, krämig, vegetarisk kikärtsröra