startsida > Recept > Focaccia
print

Focaccia

Krispig på utsidan, saftig och seg på insidan - och otroligt vacker på bordet

En enkel jästdeg på torrjäst och olivolja utgör basen för vårt goda, hembakade italienska bröd: focaccia. Vi uppdaterar det klassiska receptet med både mer smak och mer färg. Tomater, lök, oliver och örter i ett himla dekorativt mönster - vackert och gott på samma gång. 

Ingredienser

för 6 portioner
300  g mjöl
7  gram torrjäst
2  msk olivolja
1  tsk salt
½  tsk socker
   Kvisttomater, timjan, persilja, oliver, rödlök
Förberedelse
25 min + 90 min jäsning + 25 min bakning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda 300 gram mjöl och 7 gram torrjäst ordentligt i en bunke. Addera 2 msk olivolja, 1 tsk salt, 0.5 tsk socker of 200 ml ljummet vatten, och blanda allting med din elvisps knådvispar till en jämn och len deg. Täck med en lättfuktad handduk och ställ på ett varmt ställe i en timme. 

Steg 2:

Efter jäsning, med mjölade händer, knåda degen kraftigt och forma den till 6 bollar. Platta till dem med hjälp va handflatan för att bilda en "limpa" som är cirka 1 cm hög. Lägg den på en bakplåt täckt med Toppits® bakplåtspapper. Med hjälp av dina fingrar, tryck små gropar i bröden. Täck degen med en lättfuktad handduk och låt jäsa på en varm plats i ytterligare 30 minuter. 

Steg 3:

Om du önskar (vilket vi hoppas..) dekorera ditt focacciabröd: skär oliverna och löken i skivor, tomaterna i halvor och plocka persiljeblad samt timjankvistar från stjälkarna. Lägg åt sidan. 

Focaccia med tomater, olivolja och oliver på Toppits bakplåtspapper

Steg 4:

Värm ugnen till 180 grader i varmluft (200 grader med under- och övervärme). Efter den andra jäsningen, dekorera focaccibröden som du önskar. Forma om groparna och pensla de återstående 3 matskedarna olivolja över bröden med en tesked eller pensel. Baka bröden i den förvärmda ugnen i 20-25 minuter tills de är gyllene. 

Och, låt inte våra föreslagna grönsaker begränsa dig - välj det du gillar! Paprika, vårlök, rosmarin bakas även det till perfektion och bildar ett fint mönster på ditt hembakade bröd :)

Bästa till rester!

Focaccia kan förvaras i en Toppits® fryspåse i upp till 3 dagar. Så att de förblir fina, mjuka och inte blir torra - baka dem i ugnen i fem minuter på 180 grader. Om du spara dem till längre fram, frys ner dem. De tinar igen vid rumstemperatur (det tar cirka 2-3 timmar) och sedan kan du värma dem i ugnen igen enligt tidigare beskrivning. 

liknande recept

Äppelpaj 09.09.2020

Fräsch äppelpaj med färskost och lime

Bagels 30.04.2020

En äkta New York-klassiker med frasig utsida och seg insida

Naturligt sötade, saftiga och svinnsmarta grötmuffins med äpple och banan