startsida > Recept > Chokladtårta med frosting
print

Chokladtårta med frosting

Krämig, rik chokladtårta med svarta vinbär i flera lager för mors dag. Spritsa med hjärtan av kristyr!

Något underbart och sött till din underbara och söta mor? Vi har den perfekta idén! Bjud din mor (och alla andra..) på en maffig, saftig chokladtårta med inte bara en tårtbotten utan flera! Lika fin på insidan som utsidan - precis som din mor :) Här varvas ljus och mörk choklad med bär och fluffig sockerkaksbotten med kakao. 

Om du så önskar går det bra att byta ut de svarta vinbären mot din mammas favoritbär eller frukt - se bara till att det blir motsvarande mängd. Med dekoren på tårtan kan du vara kreativ och spritsa precis det du vill - vi valde hjärtan för att sprida extra kärlek till mamma på hennes dag!

Ingredienser

för 8 portioner
   Tårtbotten
75  gram smör
  dl mjölk
1  dl vatten
1  st ägg
1  krm äppelcidervinäger
3  dl vetemjöl
  dl strösocker
1  dl kakao
1  tsk bakpulver
1  tsk bikarbonat
1  tsk vaniljsocker
   smör till formen
   Fyllning
200  g vit choklad
400  g färskost
2  dl florsocker
200  g svarta vinbär
   Frosting
200  g mörk choklad
300  g färskost
150  g smör
2  dl florsocker
   Dekor: 20-30 g choklad
Förberedelse
2 timmar + flera timmar i kyl
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör.

Steg 2:

Smält smöret och låt svalna något. Vispa samman med vatten, mjölk, vinäger och ägg i en bunke.

Blanda mjöl, strösocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker väl. Sikta ner mjölblandningen i bunken och blanda. Tillsätt smöret och vispa slätt.

Steg 3:

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter eller tills kakan stannat helt. Låt svalna helt i formen och dela sedan botten i tre delar, jämna av om kakan blivit toppig.

Steg 4:

Fyllning

Om du har frysta bär, låt dem tina helt. 

Smält chokladen och låt svalna. Vispa ihop färskosten med sockret snabbt. Rör ner den smälta chokladen och vispa jämnt. Vänd sist ner bären och blanda försiktigt.

Bred fyllningen jämnt mellan bottnarna. Ställ tårtan i kylen i en halvtimme så att fyllningen sätter sig.
 

Steg 5:

Frosting

Smält chokladen och låt svalna.

Vispa mjukt smör vitt och tillsätt färskosten. Tillsätt chokladen och vispa slätt. Vänd ner florsockret och rör så lite som möjligt tills du har en jämn frosting. Bred frosting över hela tårtan och ställ i kylen för att stelna något.

 

Chokladtårta med bär frosting och dekor av färskost på Toppits bakplåtspapper

Steg 6:

Dekor

Smält valfri choklad och häll i en spritspåse, låt svalna något. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa hjärtan på ett bakplåtspapper. Såklart kan du också spritsa bokstäver - kanske "Mor" till Mors dag, eller "Grattis!" när det vankas födelsedag? Ställ i kylen för att stelna, och dekorera sedan tårtan med choklad. Nu är det bara att vänta tills det är dags att servera mästerverket!

liknande recept

Klassisk favoritkaka med vanilj, glasyr och knaprigt strössel

Somriga smaker i härlig form

Baguetter 18.06.2020

Frasig, fluffig och fantastiskt god - det perfekta tillbehöret vid grillning, utflykter och middagar