startsida > Recept > Chokladkaka
print

Chokladkaka

Saftig, chokladig och kusligt god

Festliga Halloween är fyllt av bus, skoj - och en och annan godsak. Här bakar vi en fasligt god chokladkaka som kanske inte är ideal under bus-eller-godis-rundan, men som passar perfekt på Halloweenfesten eller fikat. Dekorera den mustiga kakan med ett spindelnätsmönster - lika skrämmande som det är sött!

Ingredienser

för 12 portioner
200  g smör
200  g mörk choklad
150  g strösocker
4   ägg (M)
100  g mjöl
100  g mald mandel
2  tsk bakpulver
150  g mjölkchoklad/mörk choklad
1  dl vispgrädde
3  msk vispgrädde
75  g florsocker
Förberedelse
30 minuter bakning; 30 minuter förberedelse
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Vi börjar med chokladkakan i sig. Förvärm ugnen till 180°C (160°C i varmluft). Klä en springform (Ø 26 cm) med Toppits® bakplåtspapper. Smält 200 gram smör och 200 gram mörk choklad i en liten kastrull över låg värme. Låt svalna.

Steg 2:

Under tiden som du väntar på att smöret ska svalna, mixa 150 gram socker och 4 ägg med en mixerstav i fem minuter tills dess att det blivit lätt vispat. Häll långsamt i den smöriga chokladen och vispa ihop.

Steg 3:

Blanda ner 100 gram mjöl, 100 gram mald mandel och 2 teskedar bakpulver i smeten snabbt och ordentligt. Häll smeten i formen och baka i cirka 30 minuter. Se till att göra ett stickprov - om lös smet fastnar på trästickan behöver kakan bakas längre. Låt kakan svalna i 15 minuter och lossa på springformens kanter. Låt kakan svalna ytterligare, lägg den sedan på ett galler eller passande tallrik och ta bort bakplåtspappret - låt kakan vara upp-och-ner.

Steg 4:

För glasyren, finhacka 150 gram mjölkchoklad/mörk choklad. Koka upp 1 dl vispgrädde, ta bort från plattan och addera chokladen. Rör blandningen tills dess att den blivit till en smidig smet. Sätt chokladsåsen åt sidan och låt svalna tills den blivit ljummen. Sprid över den jämna kakbottnen med hjälp av en slickepott.

Steg 5:

Blanda 75 gram florsocker tillsammans med 2-3 matskedar vispgrädde så att den bildar en tjock massa. Fyll en Toppits® spritspåse med ett munstycke i botten. 

Steg 6:

För spindelnätet, spritsa cirklar på den chokladtäckta kakan. Dra sedan streck från den innersta cirklen till den yttersta med hjälp av en trästicka (ett "grillspett" fungerar bra). Låt chokladfrostingen hårdna - det kan ta ett bra tag. Om du vill påskynda detta, still kakan i kylen en kort stund.

Tips

För att göra kakan extra festlig - och kuslig - kan du göra spindlar av fyllda chokladkex (t.ex. Oreos) som formar kroppen. Använd sedan lakritsremmar för ben, och använd frostingen från spindelnätet som du spritsar till ögon. Pupillen skapas av ytterligare en liten bit lakrits. Du har nu bakat en skrämmande god Halloweenkaka - smaklig fika!

Det bästa till rester:

Packa kakresterna i Toppits® aluminiumfolie - de håller sig fräscha i kylen i upp till 4 dagar.

liknande recept

Påskmuffins 02.04.2020

Fina muffins med sockersöta kaninöron av marshmallows

Kantarellquiche 03.09.2020

Smörstekta kantareller på frasig smördegsbotten

Godaste tunna pepparkakorna som du kavlar ut direkt på det glidfria bakplåtspappret!