startsida > Recept > Chokladbräck
print

Chokladbräck

Rensa förråden och gör en hemlagad chokladkaka

Jul och ledighet.. Det betyder choklad i överflöd: om du inte köpt det själv har du säkert fått en ask i gåva av gäster du haft på besök. Och varför inte? Det är ju så gott! Samla alla rester och fixa "ny" choklad på nolltid. Dekorera sedan den stora chokladkakan fint med torkad frukt, nötter, skumgodis.. Ja, precis det du önskar - det finns något för alla!

Ingredienser

för 1 portioner
150  g choklad (rutor, tomtar etc.)
   Dekoration efter önskemål:
   Nötter: saltade eller osaltade cashews, jordnötter, mandel..
   Torkad frukt: tranbär, mango, ingefära..
   Minikringlor, skumtomtar, marshmallows..
   Kryddor: chiliflakes, kanel, flingsalt..
Förberedelse
20 minuter
Svårighetsgrad

Förberedelse

Steg 1:

Hacka den choklad du hittat i gömmorna grovt och smält i ett vattenbad. Ta fram en liten och en lite större kastrull. Fyll den större kastrullen till ungefär 1/4 med vatten och ställ den på plattan på medelhög värme. Placera sedan den lilla kastrullen (du kan också använda en skål för detta) i den större. Var noggrann med att vattnet inte spiller över i den lilla kastrullen/skålen. Lägg den hackade chokladen i den lilla kastrullen/skålen och smält under omrörning. 

Steg 2:

Häll den smälta chokladen på Toppits® bakplåtspapper - om du väljer att skapa ett stort sjok eller mindre "kakor" är helt upp till dig!

Chokladbräck med kringlor, strössel och mycket mer på Toppits bakplåtspapper

Steg 3:

Dekorera nu chokladen efter ditt tycke och smak. Lite krossad polkagris, hackade hasselnötter, knapriga, salta kringlor.. Bara fantasin sätter stopp! Låt sedan den hemlagade chokladen hårdna helt - stelnar gör den bäst i kylen. 

Tips!

Med lite ansträngning kan din egengjorda choklad gå från fin till imponerande: blanda ljus och mörk choklad och skapa fina virvlar och mönster! För detta krävs separata vattenbad. Häll sedan försiktigt den ljusa chokladen över den mörka (eller tvärtom) genom att portionera/virvla den med en sked, gaffel eller träpinne. Skeden skapar det tjockaste mönstret, träpinnen ett tunnare. 

Bästa till rester:

Dela upp din hemlagade choklad i större bitar eller som hela barer. Slå in i Toppits® bakplåtspapper, plastfolie eller aluminiumfolieGe bort, eller behåll själv :) Förvara i kylen tills det är dags att njuta av den. 

liknande recept

Vackra och hållbara muffinsformar med Toppits® bakplåtspapper

Brynt smörkola 17.11.2020

Mjuk, gräddig och krämig kola - ett julgodis du inte kan vara utan!

Naturligt sötade, saftiga och svinnsmarta grötmuffins med äpple och banan