startsida > Recept > Brytbröd till soppan
print

Brytbröd till soppan

Delad glädje är dubbel glädje: brytbröd perfekt för fester, picknickar och till middagar

Fluffigt, mjukt briochebröd fyllt med pesto och rökt lax - vem kan motstå det? Och resterna fryser vi bara ned - perfekt att värma när du har ont om tid.

Ingredienser

för 16 portioner
500  g mjöl
2  tsk socker
1  tsk salt
1  paket torrjäst
1   ägg
100  g smör
200  ml mjölk
6  st vårlökar
1  bunte dill
100  ml olivolja
2  msk citronjuice
   peppar
200  g kallrökt lax
Förberedelse
1,5 timmar
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1

Blanda 500 g mjöl, 2 msk socker, 1 struken tsk salt och 1 paket torrjäst i en skål. Knäck i 1 ägg.

Steg 2

Smält 100 g smör i en kastrull på låg värme. Tillsätt 200 ml mjölk och värm upp tills det är ljummet. Addera långsamt smörsmjölksblandningen till mjölet och blanda allt med en degkrok i 2 - 3 minuter tills du har en smidig deg. Täck sedan degen med en fuktig trasa och låt den jäsa på en varm plats i ungefär en timme.

Steg 3

Under tiden tvättar du 6 vårlökar och skär i stora bitar. Tvätt en knippe dill, skaka av överflödigt vatten och bryt av i större delar. Tillsätt löken och dillen i en avlång form och mosa tillsammans med 100 ml olivolja och 2 msk citronsaft till en fin puré. Tillsätt salt och peppar efter smak och tycke.

Steg 4

Skär den rökta laxen i stora kuber. Täck brödformen med vårt bakplåtspapper.

Steg 5

Knåda degen ordentligt efter att den jäst klart. Rulla ut degen på ett mjölat underlag och forma den till en rektangel (ca 30x70 cm). Häll över röran av vårlök, dill och pesto på degen och smeta ut till ett jämnt lager.

Steg 6

Dela degen i två lika stora halvor, och dela därefter halvorna i sex jämna rektanglar (totalt 12 st). Täck kortsidorna av rektanglarna med den rökta laxen. Rulla varje rektangel från kortsidan och ställ upprätt i brödformen som är täckt med Toppits® bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt stå i cirka 30 minuter.

Steg 7

Medan du väntar på att brödet ska jäsa klart, värm ugnen till 180°C (160° varmluft). Baka brytbrödet i cirka 40-45 minuter. För att testa om brödet är bra, prova gärna sticka ett spett i brödet. Om det inte lossnar någon deg är brödet klart. Låt brödet svalna i cirka 15 minuter efter att du tagit ut det ur ugnen och ta sedan ut det ur formen. Avnjut varmt eller kallt - det är lika fantastiskt gott oavsett!

Tips!

Ihop med en rädisröra blir brödet ännu ljvligare. Den fixar du enkelt: tvätta 200 g rädisor och skär i små kuber. Skölj en knippe med gräslök, skaka av överflödigt vatten och klipp till fina små ringar med hjälp av en sax. Häll 500 g kvarg i en skål, addera 1/2 tsk salt, 2 tsk socker, lite peppar, rädisorna, gräslöken och 3 msk citronjuice. Mixa väl, och du har din krämiga dipp klar!

Bäst till rest(er)

Det du inte orkar äta upp av brytbrödet förvarar du perfekt i en Toppits® SafeLoc® i rumstemperatur i 1-2 dagar. Om du har mycket rester över blir det bäst om du fryser ner detta i en Toppits® fryspåse med treskiktsfolie. När det är dags att tina brödet, ta ut det från påsen och lag det på en ugnsplåt som du täcker med bakplåtspapper. Baka i 180°C (varmluft: 160°C). Om du har mindre än hälften av brödet att värma kan du korta uppvärmningstiden.

liknande recept

Pannkaksmuffins - enkelt och kladdfritt med Toppits®

Rödbetshummus 17.02.2020

Nyttig, krämig, vegetarisk kikärtsröra

Focaccia 08.06.2020

Krispig på utsidan, saftig och seg på insidan - och otroligt vacker på bordet