startsida > Recept > Brynt smörkola
print

Brynt smörkola

Mjuk, gräddig och krämig kola - ett julgodis du inte kan vara utan!

En härligt seg kola på grädde och sirap - att göra egen kola är enkelt och med vårt recept går det snabbt. En mjuk gräddkola som du snurrar in i bakplåtspapper, och som får en nötig, djup kolasmak tack vare brynt smör. Perfekt godis för både liten och stor i jul.

Ingredienser

för 40 portioner
50  g smör
3  dl grädde
3  dl socker
  dl sirap, ljus
1  tsk äppelcidervinäger
   1 nypa salt
Förberedelse
Ca 1 h inklusive stelning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Klä en form, ca 25 x 25 cm, med Toppits® bakplåtspapper.

Steg 2:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap, vinäger och salt. 

Koka upp och låt kolan sedan koka kraftig tills den når 125-126 grader, rör om ibland. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet (droppa lite kola i en kopp kallt vatten. Om det går att forma kolan till en kula så är den klar).

Steg 3:

Häll upp kolasmeten i formen och låt svalna. Skär kolan i önskade bitar och rulla in i bakplåtspapper som du klippt i bitar.

Bästa till rester!

Bäst förvaring av din hembakade kola får du genom att lägga den i en lufttät burk, där den håller sig fräsch i 2-3 veckor. Om du inte paketerar kolan i individuella paket av bakplåtspapper, lägg då ett ark bakplåtspapper mellan lagren av kola. 

liknande recept

Krisp, krisp.. En färgglad vårsallad i en spröd korg - mums!

Marängspöken 06.10.2020

Boooo! Här kommer spöken gjorda av maräng, ute efter alla med sötsug, liten som stor..

Krämiga småpajer med västerbottenost - en riktig hit till kräftskivan!