startsida > Recept > Brynt smörkola
print

Brynt smörkola

Mjuk, gräddig och krämig kola - ett julgodis du inte kan vara utan!

En härligt seg kola på grädde och sirap - att göra egen kola är enkelt och med vårt recept går det snabbt. En mjuk gräddkola som du snurrar in i bakplåtspapper, och som får en nötig, djup kolasmak tack vare brynt smör. Perfekt godis för både liten och stor i jul.

Ingredienser

för 40 portioner
50  g smör
3  dl grädde
3  dl socker
  dl sirap, ljus
1  tsk äppelcidervinäger
   1 nypa salt
Förberedelse
Ca 1 h inklusive stelning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Klä en form, ca 25 x 25 cm, med Toppits® bakplåtspapper.

Steg 2:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap, vinäger och salt. 

Koka upp och låt kolan sedan koka kraftig tills den når 125-126 grader, rör om ibland. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet (droppa lite kola i en kopp kallt vatten. Om det går att forma kolan till en kula så är den klar).

Steg 3:

Häll upp kolasmeten i formen och låt svalna. Skär kolan i önskade bitar och rulla in i bakplåtspapper som du klippt i bitar.

Bästa till rester!

Bäst förvaring av din hembakade kola får du genom att lägga den i en lufttät burk, där den håller sig fräsch i 2-3 veckor. Om du inte paketerar kolan i individuella paket av bakplåtspapper, lägg då ett ark bakplåtspapper mellan lagren av kola. 

liknande recept

Krämiga småpajer med västerbottenost - en riktig hit till kräftskivan!

Hur gott är inte en skiva färskt bröd som fortfarande är ljummen och som du dessutom har bakat själv? Och det bästa av allt är att gårdagens potatisrester används till något gott. Hur du gör brödet, berättar vi i detta recept.

Brända mandlar 10.12.2019

Knäckigt, sött, en hint av kanel och otroligt smaskigt