startsida > Recept > Bröd med apelsin och palsternacka
print

Bröd med apelsin och palsternacka

Baka ett saftigt bröd på frukt och grönsaker i säsong

Baka enkelt och snabbt ett saftigt och nyttigt matbröd på frukt och grönt i säsong, packat med vitaminer och fiber. Brödet får sin milda sötma från den vackra, c-vitaminrika apelsinen och balanseras av riven palsternacka som gör ditt hembakade bröd ännu matigare. Att baka på råvaror i säsong gör inte bara att du får ut det mesta i näringsväg, utan också det mesta i smakväg.

Apelsin- och palsternacksbrödet är supergott nybakat, eller rostat tillsammans med smör och lagrad ost. Vi bakar brödet i en brödform täckt med bakplåtspapper, och serverar tillsammans med en varm soppa, en mustig gryta eller precis som det är till frukost.

Ingredienser

för 1 portioner
1  dl palsternacka (1-2 st)
1  st apelsin
25  g jäst
3  dl vatten
1  msk rapsolja
1  msk honung
1  tsk salt
6  dl siktat dinkelmjöl
Förberedelse
3 h inklusive jäsning
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Skala och riv palsternackan grovt. Riv skalet av apelsinen fint.
Lös upp jästen i ljummet vatten.

Steg 2:

Tillsätt olja, honung, salt, palsternacka och apelsinskal. Tillsätt sedan mjölet och rör samman till en ganska kladdig deg. Plasta in degen med Toppits plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.

Steg 3:

Klä en brödform med Toppits bakplåtspapper. Skiva apelsinen tunt. Stjälp upp degen i limpformen och lägg apelsinskivor ovanpå. Plasta in återigen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Hembakat bröd på apelsin och palsternacka bakat i brödform med Toppits bakplåtspapper

Steg 4:

Sätt ugnen på 175 grader. Grädda brödformen i nedre delen av ugnen i 60-75 minuter eller tills det låter ihåligt om du knackar på undersidan av brödet.
Låt brödet svalna helt i formen. Skär sedan upp i rejäla skivor, och toppa med smör och ost eller apelsinmarmelad.

Bästa till rester!

Frukt- och grönsaksbrödet går utmärkt att frysa. Se gärna till att skiva brödet innan du fryser ner det, så går det snabbare att tina. Läs mer om hur du fryser ner bröd här! Dessutom får du ett fantastiskt frasigt bröd om du stoppar skivorna i brödrosten och tinar dem på så sätt.

liknande recept

Sött, varmt och oemotståndligt gott!

Vackra och hållbara muffinsformar med Toppits® bakplåtspapper

Chokladkaka 28.10.2019

Saftig, chokladig och kusligt god