startsida > Recept > Brända mandlar
print

Brända mandlar

Knäckigt, sött, en hint av kanel och otroligt smaskigt

Lika gott som på julmarknaden - eller kanske ännu bättre? När du tillagar brända mandlar där hemma får du bonusen av att den ljuvliga doften fyller både rum och vrå! Våra rostade, brända mandlar glaseras snabbt och enkelt i en kastrull tillsammans med vaniljsocker, kardemumma och kanel. Tur att det knapriga snackset är så enkelt att fixa - det försvinner i ett nafs!

Ingredienser

för 8 portioner
200  g socker
1  paket (8 g) vaniljsocker
3  tsk kanel
2  tsk malen kardemumma
200  g mandel med skal
Förberedelse
20 min
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Häll 200 gram socker, vaniljsocker, 3 teskedar kanel och 2 teskedar kardemumma i en kastrull tillsammans med 100 ml vatten. Blanda ordentligt och låt koka upp. 

Steg 2:

Så fort sockret kokat upp, blanda i 200 gram mandel och låt koka upp över medelvärme. Rör runt med en träslev. Sjud mandeln i sockervattnet under ständig omrörning i cirka 10-15 minuter tills dess att vätskan försvunnit. Så fort vätskan avdunstat krystalliseras och hårdnar sockret igen. Fortsätt att värma mandeln under ständig omrörning tills sockret blir flytande och karamelliseras. 

Steg 3:

När mandlarna fått sitt glansiga, söta skal tar du bort kastrullen från plattan. Häll ut de brända mandlarna på Toppits® bakplåtspapper, sprid ut och separera dem med hjälp av två gafflar. Låt svalna (men glöm inte ta en eller två medan de är härligt varma!). 

Brända mandlar med kanel med Toppits bakplåtspapper

Tips 1:

De brända mandlarna är för goda att bara hålla för sig själv, speciellt i jultider: delad glädje är dubbel glädje. Skär en 20x20 cm fyrkant av Toppits® bakplåtspapper och vik till en tiangel. Lägg triangeln med den längsta sidan nedåt. Markera mitten av triangelns högra kortsida och vik ner triangelns nedre vänsta hörn så att den möter markeringen. Upprepa samma sak med andra sidan. Vik nu till övre kanten så att du får en påse, och fyll den med mandlar. 

Brända mandlar med kanel på gröt med äpple på Toppits bakplåtspapper

Tips 2:

Krispiga brända mandlar smakar också toppen på mjuk och len gröt! För två portioner: blanda 50 gram havregryn med 250 ml nötmjölk och låt koka upp i en kastrull över medelvärme tills att du får en tjock, krämig gröt. Fördela i två skålar, och toppa med äpplemos och äpplebitar. Strö över kanel och addera några brända mandlar. En god, värmande efterrrätt eller en lyxig frukost. 

Bästa till rester: 

Brända mandlar håller sig fräscha och knapriga i veckor om du förvarar dem rätt. Använd Toppits® aluminiumfolie, eller lägg nötterna i en kakburk av metall. 

liknande recept

Bagels 30.04.2020

En äkta New York-klassiker med frasig utsida och seg insida

Jordgubbspaj 13.06.2020

Knäckig, söt smulpaj fylld med somriga jordgubbar

Gör egen surdeg med vårt enkla recept för nybörjare!