startsida > Recept > Bärpizza
print

Bärpizza

För födelsedagar och fest, som dessert, snacks eller ett snabbt alternativ till bärpaj

Vesuvio, Capricciosa, Margherita, Calzone.. Kärt barn har många namn: den omåttligt populära pizzan kommer i hundratals olika varianter, men har du testat ett sötare alternativ?

Pizza behöver inte alltid vara maffig, ostig och flottig (och mätta till veckan därpå..). Varför inte testa en söt variant att avsluta med som efterrätt till en härlig sommarmiddag? Här har vi gjort en söt, otroligt god bärpizza med en frasig botten täckt med vaniljkvarg, hyvlad mandelmassa och rikligt med bär - blåbär, hallon och jordgubbar - i härliga färger och smaker.

Ingredienser

för 8 portioner
  dl mjöl
2  tsk bakpulver
4  msk socker
3  tsk vaniljsocker
1  nypa salt
1  dl vaniljkvarg
½  dl mjölk
½  dl solrosolja
¾  tsk vaniljsocker
150  gram färskost
100  gram mandelmassa
100  gram vit choklad
125  g hallon
125  g blåbär
125  g jordgubbar
Förberedelse
30 min förberedelse + 15-20 min i ugn
Svårighetsgrad

Rekommenderade produkter

Förberedelse

Steg 1:

Blanda 3¼ dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 50 gram socker, 3 tsk vaniljsocker och 1 nypa salt till degen.

Steg 2:

Tillsätt 1 dl vaniljkvarg, 0.5 dl mjölk och 0.5 dl solrosolja till degen och knåda med hjälp av knådvisparna på din elvisp, och knåda sedan ytterligare en liten stund med dina händer. När degen är klar, förvara den i kylen insvept i Toppits® plastfolie.

Steg 3:

Sätt ugnen på 175°C varmluft (195°C i över- och undervärme). Skölj alla bär och rensa jordgubbarna samt skär dem i lagom stora bitar eller skivor.

Blanda den tjocka och krämiga färskosten med vaniljsockret i en skål och ställ åt sidan.

Steg 4:

Ta ut degen från kylen och dra fram ett ark av Toppits® bakplåtspapper, och kavla ut en cirka 30 cm (Ø) stor pizzabotten på arket. Sprid färskostkrämen över botten och se till att du lämnar kanterna (cirka 1-2 centimer) fria från kräm. Strö över hälften av blåbären och hallonen (lämna jordgubbarna till efter pizzan är klar) och riv över den vita chokladen. Baka pizzan i ugnen i cirka 15-20 minuter. 

Under tiden som pizzan bakas gyllene i ugnen kan du smula sönder mandelmassan och sedan rosta denna i ett stekjärn.

Bärpizza med jordgubbar, bär färskost, vanilj och vit choklad

Steg 5:

När pizzan är färdiggräddad återstår bara den sista delen av dekorationen (och smakförhöjningen). Låt bärpizzan svalna något, och toppa med jordgubbar samt de resterande bären. Strö eventuellt över den rostade mandelmassan: det blir sött men otroligt gott och knaprigt. Avsluta med lite vackert grön mynta och voilà - njut!

Tips!

Givetvis kan du också baka mindre pizzor om du så önskar. Efetr att du blandat ihop degen, dela den i fyra eller åtta delar och täck de separata degarna med plastfolie. Förvara dem i kylen och dekorera likt du skulle dekorerat din fullsize-pizza. Tänk på att du eventuellt behöver korta ugnstiden något. 

Bästa till rester!

Rester (om det nu blir några) av pizzan kan du förvara på en tallrik i kylen täckt med Toppits® aluminiumfolie eller Toppits® plastfolie i cirka två dagar. 

liknande recept

Svamprisotto 23.10.2019

Mustig och härligt krämig - precis som vi älskar den!

Naturligt sötade, saftiga och svinnsmarta grötmuffins med äpple och banan

En klassisk och himmelskt god sommartårta perfekt till midsommar