Är bivaxdukar hygieniska?

Toppits® Beeswax wraps är gjorda av ekologiskt bivax, ekologisk bomull och traditionellt skördad tallharts. Bivax har naturligt antibakteriella egenskaper, vilket gör användningen av bivaxinpackningar extra hygienisk. Propolisen i bivax är den främsta anledningen till att detta naturliga ämne har en antibakteriell effekt. I naturen ser bina till att propolis används i bikupan för att skydda denna från bakterier och svampar - vi användes oss av samma fördel vid tillverkningen av våra bivaxöverdrag.

Var kommer bivaxet ifrån?

Det ekologiska bivaxet till Toppits® bivaxöverdrag kommer från länder inom EU. Vaxleverantören hämtar bivaxet direkt från ekologiska biodlarkooperativ, och innan bivaxet kan användas i tillverkningen av våra bivaxdukar går det igenom täta kvalitetskontroller i Tyskland. Därefter rengörs och pastilleras vaxet under de strängaste hygieniska förhållandena.

Vilka krav måste biodlare uppfylla?

Vi köper endast högkvalitativt ekologiskt bivax från Europa. Bigården som producerar vårt bivax är certifierad ekologisk. Det innebär att den följer riktlinjerna för klassificering för en ekologisk bigård. Med denna ekologiska certifiering kan vi garantera en hållbar och bivänlig förvaltning. Många åtgärder, inklusive skötsel, utfodring och skötsel av bina, är en förutsättning för ekologisk certifiering och kontrolleras regelbundet.


Hur tar jag hand om och rengör mina bivaxinpackningar?

För att rengöra bivaxöverdragen, skölj dem smidigt med kallt, rent vatten efter användning. Om de är mycket smutsiga, använd milt diskmedel.


Tar de inslagna livsmedlen upp smaken av bivax?

Även om bivaxinpackningar har en lätt doft av bivax, överförs inte denna lukt till maten du packar in. Bivaxdukarna påverkar inte smaken på maten du slår in och är helt hygieniska för vardagsbruk i köket.

Vad kan jag göra om bivaxinpackningarna är väldigt styva?


Bivaxinpackningar är av naturen relativt styva. Det betyder att de är perfekta för att täcka skålar, och genom att vika över kanterna stannar de stannar på plats. Det är också väldigt enkelt att slå in maten med de hygieniska vaxdukarna. Om bivaxinpackningarna blir väldigt stela på grund av yttre påverkan eller felaktig skötsel, eller om du vill fräscha upp deras vidhäftningsegenskaper och minska veck, kan de återfå sin flexibilitet och bli mjukare igen genom att värma upp dem.
Lägg helt enkelt Toppits® Beeswax wraps på en bakplåt klädd med Toppits® bakplåtspapper och ställ in i ugnen på max 85°C i några minuter. Varning: Håll ett öga på dukaen, eftersom det bara tar några minuter att fräscha upp den igen