Tillagningstid: 1 ¼ timmar; Vänta ca 2 timmar
Difficulty
portal/pics/recept_swe/julpynt_pepparkakor.png

Preparation

Tillagningstid: 1 ¼ timmar; Vänta ca 2 timmar
Difficulty
  1. Finhacka det kanderade citronskalet. Blanda mjöl, socker, smör, bakpulver, ägg, sirap, honung, mandel och kryddor i en stor bunke och bearbeta med elvispen och degkrok tills degen blir smidig. Fortsätt sedan att knåda degen med händerna och låt svalna i ca 45 minuter i kylskåp.
  2. Skär till stenciler (stjärnor och halvmånar) av Toppits® Bakplåtspapper, klistra stencilerna på kartong och klipp ut motiven igen. Kavla ut degen på en mjölad skärbräda så den är drygt 1/2 cm tjock. Ta fram en vass kniv och använd stencilerna för att skära degen till 15 stjärnor och 12 halvmånar.
  3. Lägg pepparkakorna på en bakplåt klädd med Bakplåtspapper och grädda sedan i en förvärmd ugn 200°C i drygt 10-12 minuter. Placera pepparkakorna på galler och låt svalna.
  4. Blanda, florsocker, äggvita och citronsaft till en glasyr. Skär av spetsen på en Spritspåse från Toppits®. Häll i hälften av glasyrsmeten i påsen. Dekorera pepparkakorna med till exempel prickar och stjärnor. Fortsätt dekoreringen med halva mandlar, pistagenötter, russin eller små sockerpärlor. Låt glasyren torka.

Portion calculator

Ingredients for portions

Ingredienser (portioner: För cirka 27st pepparkakor)

  • 50 kanderade citronskal
  • mjöl till kavling
  • 250 socker
  • bakpulver
  • 125 smör
  • 1 ägg
  • 125 mörk sirap
  • 50 flytande honung
  • 50 mald mandel (utan skal)
  • kryddor
  • 1 äggvita
  • 200 florsocker
  • 1 färsk citronsaft
  • mandelhalvor (utan skal), pistagenötter, russin, guld och silverpärlor

Per Portion

  • Kalorier: 190 kcal / 790 kJ fett:.
  • Protein: 2 g
  • Fett: 5 g
  • Kolhydrater: 32 g