Rätt förvaring

Håll maten fräsch och välsmakande

  • … utanför kylskåpet

  • ... i kylskåpet

  • ... i frysen

  • Undvik frysbränna

Toppits® Tips för bästa förvaringen utanför kylskåpet

Allmänt

Ett skafferi är en bra förvaringplats så länge det hålls mörkt och har bra ventilation. Torra varor ska förvaras vid högst 70% luftfuktighet vid en temperatur på omkring 15 till 20°C. För att få en bra överblick är det bra att sortera efter produkttyper i olika fack. Sortera till exempel ris och pasta i ett fack, konserverad mat i ett annat. Du kan effektivt skydda livsmedel från att bli gammalt genom att förvara det i glasburkar. Se till att nyare produkter förvaras längst in så att äldre produkter används först. Öppnade folie eller andra förpackningar förvaras bäst i Toppits® Plastpåsar.

Bäst före datum

Förutom socker så har alla stapelvaror ett bäst före-datum som man bör kontrollera regelbundet. För att enkelt kunna se all information om produkten använd Toppits® påsar med deras smarta etiketter. Du kan enkelt anteckna innehåll och bäst före datum. Du behöver inte en speciell penna utan bara en vanlig kulspetspenna. En bra idé för att skriva anteckningar är att använda Toppits® Frysetiketter. De är självhäftande och färgkodade så att varje typ av livsmedel har sin egen färg.

Ett bäst före datum är inte alltid en garanti för att din mat är i toppskick. Om maten är möglig eller har blivit angripen av insekter, bör den slängas omedelbart. Glöm inte att rengöra hyllan ordentligt efteråt. Detta gäller även när förpackningen är uppblåst eller lock på burkar inte varit helt förslutna. Innehållet bör så fall inte ätas utan kastas.

Viktig information om vissa livsmedel

Man kan slå in kakor på olika sätt: Krispiga kex med nötter, förblir krispiga och välsmakande om de slås in i Toppits® Aluminiumfolie. Mjuka kakor behåller sin konsistens och smak bäst när de slås in i Toppits® Plastfolie.

Livsmedel som används dagligen men inte förvaras i kylskåp måste lagras rätt. Skivat bröd håller sig fräsch mycket längre om det förvaras i Toppits® Fryspåsar med dubbelförslutning. Lök och vitlök förvaras bäst på en torr och mörk plats eller i grönsakslådan i kylskåpet. Det är mycket viktigt att förvara mjöl och flingor på en torr plats. Vårt tips: Fyll Toppits® Fryspåsar med grovsalt, gör hål i påsen med en tunn nål och placera påsen på hyllan brevid andra livsmedel. Detta avfuktar effektivt luften i skafferiet.

Toppits® Tips om hur man förvarar maten i kylen

Allmänt

Bra matförvaring börjar redan när du går och handlar. Du bör se till att känsliga livsmedel hålls kylda. På sommaren bör du använda en kylväska för att transportera dina mest känsliga livsmedel. Förvara dina livsmedel i kylskåp med hjälp av lämpliga Toppits® produkter. På så sätt skyddar du din mat från bakterier, uttorkning och ökar därmed dess livslängd. Förvaringstider för livsmedel varierar beroende på hur färska de är samt vilken temperatur och luftfuktighet de förvaras i.

Kylskåp

I ett kylskåp cirkulerar kall luft från ovan, och från de lägsta delen av kylskåpet stiger det upp varm luft. Det betyder att din kyl har olika temperaturzoner. Dessa olika zoner är lämpliga för lagring av olika sorters produkter. Det är viktigt att maten inte packas alltför tätt och fyller kylskåpet då detta kan förhindra luften från att cirkulera runt och kyla ordentligt. Nya livsmedel ska förvaras längst in i kylen och får inte komma i kontakt med den bakre väggen. Lagring i rätt Toppits® produkterna skyddar din mat från att torka ut, förhindrar lukt och bakterier samt ökar matens livslängd. All mat bör vara välinpackad innan förvaring då olika kylskåp har olika kyleffekt.

Traditionella kylskåp har statisk kylning vilket innebär att kalla zoner med temperaturer från 0°C till 10°C skapas.

Ett kylskåp med dynamisk kylning har en fläkt som optimerar värmeväxlingen. I en dynamisk kyl kan livsmedel förvaras var som helst.

Ett modernt multi-zon kylskåp har flera temperaturer i olika avdelningar av kylskåpet. Kylförvaringen är uppdelad i torr (med en fuktighet omkring 50%) och fuktigt (omkring 90%). De har även en förvaringsavdelning där temperaturerna varierar från 8°C till 14°C. De olika avdelningarna med de olika temperaturer innebär livsmedel kan förvaras på ett optimalt sätt.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker mognar snabbare av signalsubstansen eten eller när luftfuktigheten sjunker. Eten avges från mognande frukter och grönsaker, vilket innebär att allt som förvaras i anslutning också mognar snabbare. Äpplen, aprikoser, tomater, avokado, bananer och päron innehåller särskilt höga halter eten. Frukt som är känslig för eten kan snabbt bli mjuk och mosig. Den relativa fuktigheten sänks genom kylförvaring, detta ökar hållbarheten för livsmedel. Det är delvis sant att frukt och grönsaker är känsliga för kyla och att lagring i kylskåpet kan påverka dess konsistens och smak. Lök kan packas smart med Toppits® Aluminiumfolie. Men var försiktig: Livsmedel med hög salt, syra eller alkaliskt innehåll bör inte slås in i Aluminiumfolie då aluminiumsalter på sikt kan överföras till maten. Men det är dock inte farligt för din hälsa.

För att bevara värdefulla näringsämnen, bör lagringstiden för frukt och grönsaker vara så kort som möjligt. Följande frukt är känslig för kyla: Guave, citrusfrukter, melon, mango, passionsfrukt och papaya. Dessa frukter bör förvaras i temperaturer från 10°C till 14°C (förvara gärna i grönsakslådan eller i skafferi) eller i en sval källare. Frukt kan också förvaras i rumstemperatur, även grönsaker (som ska ätas samma dag, eller dagen efter). Stenfrukt bör förvaras i bottenfacket i kylskåpet i temperaturer kring 2°C till 4°C. Då kan den kan den förvaras i tre till fyra dagar. Om du vill att frukten ska smaka så mycket som möjligt, ta ut den ur kylskåpet en eller två timmar innan du äter den. För att undvika att frukten blir stött förvara den i en skål eller tallrik och täckt med Toppits® Överdragshättor. Grönsaker som paprika aubergine, zucchini, gurka, gröna bönor, pumpor, tomater och potatis ska helst förvaras i temperaturer kring 6°C till 8°C. Grönsaker som säljs i knippen (morötter, kålrabbi, fänkål och rotselleri) bör rensas för at maximera lagringstiden. Färska örter kan lagras i ett glas vatten eller fuktade i en Toppits® Zipper®.

Ost och kallskuret

Ost bör förvaras i kylskåp och är som bäst om det tas ut en halvtimme innan du ska äta. God ost bör tillåtas att andas, Toppits® Smörgåspapper är idealisk för att slå in hela bitar av ost. Eller använd Toppits® Aluminiumfolie perforerad med en nål. Riven ost bör användas inom ett par dagar för att undvika mögel. Riven ost håller sig fräsch ännu längre i en Toppits® Zipper® påse och kan enkelt serveras direkt ur påsen. Skinka, salami och annat kallskuret kan förvaras på en tallrik täckt med Toppits® Plastfolie. Ett annat bra förvaringstips är Toppits® Överdragshättor som är mycket praktiska, eftersom de är elastiska och enkelt och snabbt kan tas bort för att sedan återanvändas.

Lukter

Allt som inte är kvar i sin ursprungliga förpackning eller som förvaras löst, behöver effektivt skydd för att förhindra dålig lukt att utvecklas. Innehållet i öppnade burkar bör förvaras i en lämplig behållare och övertäckas. Toppits® flexibla Överdragshättor är idealiska eftersom de finns i olika storlekar. Nylagad mat ska snabbt kylas och hygieniskt förpackas. Öppnade förpackningar bör tillslutas med Aluminiumfolie som effektivt bevarar och behåller arom. Du håller luften i kylskåpet fräsch med skivor av citron, bakpulver eller en liten skål med malet kaffe. Utspädd vinäger är speciellt bra för rengöring av ditt kylskåp.

Toppits® Tips för förvaring i frysen

Allmänt

Bästa möjliga kylkedja och en jämn uppbyggnad av iskristaller är viktigt när man fryser in maten. Ju snabbare maten fryses in i en Toppits® fryspåse, desto bättre. Fördelarna när du tinar är: maten behåller sin konsistens, produkten förlorar endast en liten mängd fukt, och läckt fukt kan resorberas. Huvudkomponenten i livsmedel är vatten, i vilket salt, protein, kolhydrater löses upp. Vid infrysning fryser vätskan först och ju snabbare och jämnare iskristaller bildas desto mindre åverkan gör det på cellerna och livsmedlet bevaras bättre.

För att nå bäst resultat bör livsmedel frysas in i små platta portioner så snabbt som möjligt. Toppits® produkter skapar de bästa förutsättningarna för en perfekt infrysning. Det är mycket lätt att märka Toppits® påsar med information om vad de innehåller. För bästa resultat se till att frysen inte överskrider sin kapacitet. Du hittar mer information i din frys bruksanvisning.

Kött

Vid infrysning av kött är det viktigt att veta fetthalten i köttet och hur det reagerar med syre då bakterier kan uppstå när man tinar. Hållbarheten beror bland annat på fetthalten och på hur stora delarna är. För att ta bort enskilda delar av kött såsom schnitzel bör de frysas in separat. Kokt eller rå korv eller skinka kan enkelt frysas in i skivor eller tärningar i Toppits® Fryspåsar. Det är bäst att separera de olika skivorna med smörgås eller bakplåtspapper. På så sätt kan du enkelt lägga till skivorna i soppa, grytor eller på pizza. Kyckling eller stora bitar av kött bör tinas innan tillagning. Tina hygieniskt på bästa sätt genom att använd en sil i kylen för avrinning.

Fisk

Fisk är idealiskt att frysa in i en Toppits® Fryspåse. Fisken bör fjällas och filéas före frysning. Färsk fisk håller sig fräsch längre om sänks ner i isvatten innan frysning. Svep sedan in den i Plastfolie och frys i en Toppits® Fryspåse. Röktfisk är idealisk att frysa in och tina. Bara ta fisken ur påsen och låt tina i rumstemperatur.

Grönsaker

Typen av grönsak och när den skördades är bra att ha koll på när man fryser in. Tiden från att grönsaken skördats till att den ligger i en Toppits® Fryspåse bör inte vara för lång. Att blanchera före frysning kan påverka färg, smak och kvalitet på grönsakerna. Tillagningstiden blir kortare och recept kan därför behöva justeras. Testa även att frysa in färska örter i en Toppits® Zipper®. Vid tillagning gnugga de frysta örterna och använd dem direkt ur påsen.

Frukt

Frukter funkar bra frysen, visste du att äpplen och päron är utmärkta att frysa in i skivor? Innan frysning i en Toppits® Fryspåse, kan du blanchera frukten och torka den för att undvika att få is på ytorna när du ska frysa in dem. Vissa frukter funkar bäst som mos eller kompott. Testa att frysa in bär på en plåt så de inte fastnar i varandra. Lägg dem sedan i en Toppits® Fryspåse och plocka fram när du behöver dem. De funkar utmärkt för att göra en kompott, pudding eller sås.

Bakverk

Söta eller salta, skivade eller hela. Vid frysning och upptining av bakverk finns det några saker att tänka på. Gräddbakelser fryses bäst i skivor för att sedan sättas ihop igen. De fryses in Toppits® Fryspåsar med dubbelförslutning. Skivat bröd kan enkelt plockas fram om de separeras med lager av Smörgåspapper eller Aluminiumfolie före frysning. Skivat bröd kan enkelt tas direkt från frysen för att tina i brödrosten. Brödrullar bör tinas ordentligt sedan värmas i ugnen i ca 5 minuter för att göra dem krispiga. Det är bäst att tina smet eller deg i rumstemperatur före användning.

Mjölk / Mjölkprodukter

Feta mjölkprodukter och många typer av ost är mycket lämplig för infrysning. Ju mer fett i en mjölkprodukt desto bättre är de för frysning, som till exempel grädde och mascarpone. Färskost, mjukost och blåmögelost blir tyvärr oftast mosig efter frysning. Färdigriven hårdost som parmesan och pecorino kan enkelt  frysas och delas upp i smarta portioner. Skivad ost är idealisk att frysa in om du separerar skivorna innan frysning med Toppits® Smörgåspapper eller Aluminiumfolie och sedan lägger dem i en Fryspåse.

Mat som inte lämpar sig för frysning

Allt är inte lämpat för frysen. Produkter med hög vattenhalt, som sallad, melon, gurka och tomater är speciellt känsliga för infrysing. Vindruvor är inte heller lämpliga att frysa då de inte håller sin konsistens samma sak gäller bananer. Råa ägg kan inte frysas in då de spricker i frysen. Men om du separerar vitan och gulan kan de frysas in separat. Mejeriprodukter som mjölk, gräddfil, vaniljsås, yoghurt eller ricotta avnjuts bäst färska. När de tinas blir de korniga. Smörkräm och maräng är inte heller lämpligt för infrysning, eftersom de blir vattniga eller hårda vid frysning.

Avfrostning

Mat bör tinas så försiktigt som möjligt. Frysning stoppar utvecklingen av mikroorganismer. Vid upptining kan mikroorganismerna föröka sig när temperaturen stiger. Ju mer försiktigt du tinar, desto bättre. Det finns ett bra sätt att tina alla sorters livsmedel. Vissa tinas bäst i kylen andra i ångbad. Du tinar bäst kött, fågel och bröd i kylskåp på  5°C. Känsliga livsmedel såsom gräddbakelse, kotletter och biffar tinas bäst i ugn eller i köket på 20°C till 30°C. Kött, fågel, bakverk och frukt tinas i ett ångbås på 50°C. Kött och mejeriprodukter tinas bäst i mikrovågsugn på upptinings-effekten. Större livsmedel tinar snabbare om de placeras på en aluminiumbricka eller i en järnpanna. Metallen leder nämligen värme, och den stora ytarean tillåter den omgivande luften för att påverka produkten. Mindre produkter kan tinas i ett kallt vattenbad i Toppits® Fryspåsar med dubbelförslutning. Börja med att få ut all luft ur påsen och försluta den helt. Viktigt: Vätska från upptinat kött, fisk och fågel bör kastas omedelbart. Upptinad mat, med undantag av färdiglagad mat, bör användas direkt och bör inte frysas in på nytt.

Toppits® Tips som motverkar frysbränna

Vad är frysbränna?

Om luft kommer i kontakt med dina frysta livsmedel eller om det finns variationer i temperatur kan din djupfrysta mat torka ut. Mat med hög vattenhalt är särskilt utsatta för detta. Frysbränna uppkommer som små missfärgningar på livsmedel som påminner om brända områden därav namnet frysbränna.

Hur påverkar frysbränna?

Mat med frysbränna är inte förstörd eller skadligt för hälsan. Men det ändrar matens konsistens och smak av livsmedel när det tillagas. Förlust av vatten leder till denaturering av proteiner och oxidationen av fetter och andra substanser i livmedel. Detta kan påverka matsmältningen och smaken.

Hur undviker man frysbränna?

Använd nogrannt förseglade och fuktsäkra förpackningar till ditt livsmedel, som till exempel Toppits® Fryspåsar eller Toppits® Fryspåsar med dubbelförslutning. Packa in maten så platt som möjligt. Tryck ut all luft ur påsen och förslut påsen så noggrant som möjligt. Detta är särskilt lätt på påsar med integrerad förslutning. För påsar utan integrerad förlutning är Toppits® Förslutningsklipps idealiska. Se till att korta ned alla transporttider och använd lämplig förvaring (Toppits® Fryspåsar). Ha frysen öppen så kort tid som möjligt för att undvika temperaturväxlingar. Frys in mat i en frys som kan nå -18°C. Andra frysar eller frysfack är endast avsedda för kort till medellång lagring av redan frusen mat.